«Den skjønne tiden» – en forførende, lidenskapelig og herlig fransk filmopplevelse

5

Den skjønne tiden er en nostalgisk og romantisk tidsreise med Frankrikes beste skuespillere. Det er en forførende vakker film om livets gang.

For øyeblikket er den en rekke franske filmer på kino – ikke alle treffer et norsk publikum, men dette er en film du ikke bør gå glipp av.

Vi møter Victor (Daniel Auteuil), en litt livstrett mann i 60-årene. Hele livet har han jobbet som tegner og illustratør, men mister jobben når magasinet omlegges til å kun bli et digitalt magasin. Han opplever at tiden har gått fra ham. Han har falt utenfor i den digitale utviklingen. Han hater iPad´er og biler som snakker til ham. Han føler  seg ikke hjemme i den digitale verden.

Den skjønne tiden (2019) 115min | Comedy, Drama, Family | 14 February 2020 (Norway) Summary: A couple in crisis. He, disillusioned, sees his life upset the day an entrepreneur offers him to plunge back into the time of his choice.
Countries: France, BelgiumLanguages: French

Tilbake til fortiden

Om kvelden når Victor ligger i sengen ved siden av kona Marianne (Fanny Ardant), har hun briller for å se noe som spilles digitalt. Victor vil ha en fysisk klem eller kyss, men hun har ikke tid fordi hun er så opptatt av sitt digitale eventyr på nettbrettet. Når det i tillegg viser seg at hans tidligere sjef er hennes elskerinne og han kastes ut av etter førti års ekteskap, ser livet til Victor mildt sagt ikke lyst ut – og han drømmer seg tilbake til en tid da livet var lysere og kjærligheten hetere.

Det er her Time Travellers kommer ham til unnsetning. Selskapet disponerer en rekke filmstudioer hvor folk mot betaling kan få gjenskapt perioder i sitt liv. Det koster en formue å hengi seg til nostalgi på en slik måte, men Antoine som driver selskapet ønsker å belønne Victor for den varmen han viste ham som gutt da han ble venn med Victors sønn.

Antoine lar Victor reise tilbake til Lyon i 1974. Han gjenskaper baren og klientellet hvor Victor møter sin kommende  kone, spilt av Antoines eks-kjæreste Margot (Doria Tillier). Tidsreisen blir en nostalgisk, men forvirrende reise for Victor. Det er tross alt ikke enkelt å leve i to tidsepoker på en gang.

Den store kjærligheten

Alt fra klientellet den dagen i 1974 , til den vennlige barmannen, til innredningen bygges i filmstudioet. De eksakte ordene fra den første skjelvende samtalen mellom fremtidens elskere skal gjentas. Victor elsker dette øyeblikket og baren, så etter den første gratisdagen bruker han alle sine oppsparte midler for nok en dag å vende tilbake til denne dagen som var den lykkeligste i hans liv.

Den skjønne tiden er en film full av sorgtung humor. Daniel Auteuil og Fanny Ardant som det aldrende paret leverer komisk timing og sylskarpe replikker. Det er en visuelt vakker film som tar oss med på en forførende tidsreise med visuelt spektakulære sekvenser. Resultater er en forførende og underholdende film med stor skuespillerkunst.

Dette er fransk film på sitt beste.