«De usedvanlige» -rørende og hjertevarm dramadokumentar

4

I 2015 laget regissørene av den franske megasuksessen De urørlige, Éric Toledano og Olivier Nakache, en 26-minutters dokumentar om arbeidet til to menn som som hadde spesialisert seg i å hjelpe autistiske ungdommer.

Organisasjonene til de to spesialiserer seg i å ta vare på autistiske ungdommer fra fattige familier og hjelper dem med å integrere dem i samfunnet igjen. Med De usedvanlige bygger regissørene videre på dokumentaren. Resultater er blitt en rørende  og hjertelig film med Vincent Cassel og Reda Kateb i hovedrollene.

Dramadokumentar

Filmen er skutt i en dokumentarisk stil  med håndholdt kamera -noe som både gir nærhet og underbygger fortellingens troverdighet. Noen av skuespillerne lider selv av autisme, særlig Benjamin Lesieur, som spiller Joseph. Bruno (Vincent Cassel) prøver å finne en jobb til Joseph, men han kan ikke reise på T-banen uten å trekke i nødalarmen eller forårsake ødeleggelser, så Bruno kjører ham i hemmelighet til jobben.

The Specials (2019) 114min | Comedy, Drama | 21 February 2020 (Norway) Summary: The story of two men, educators of children and adolescents with autism.
Countries: FranceLanguages: French

Som om ikke jobben var utfordrende nok for de to,  opplever de at de statlige myndighetene vil nedlegge dette private tilbudet fordi de de ikke har skaffet seg den rette lisensen til å drive med de autister.

Filmskaperne Éric Toledano og Olivier Nakache vil mer enn å underholde med denne filmen. For Toledano er den også personlig – han har et familiemedlem med autisme.

Skapt debatt

I Frankrike har de skapt debatt om hvordan man behandler og tar vare å de svakeste i samfunnet. Regissørene unngår fellen med å skildre Bruno og Malik som hellige, men viser os to menn med sine svakheter. Bruno er en middelaldrende jøde. Han blir stadig jaget av alle rundt ham for å finne seg en kone. Dette fører til flere vanskelige møter med ortodokse jødiske kvinner som omgangskretsen har funnet for ham. Han fikser det rett og slett og slett ikke. Han føler seg på atskillig tryggere grunn sammen med de autistiske ungdommene. Malik er  muslim, gift med tre barn. Felles har de toleransen og det at de har dedikert livene sine til dette arbeidet.

Cassel, som ofte har roller som bad guy, får her vist en helt anen side av seg som skuespiller i rollen som den karismatiske Bruno i en film som er solid håndverk. men til tider kan virke noe stillestående.