Nils Vogt om kunsten å spille et lik

Nils Vogt er en legende innenfor norsk humor. Man kan si hva man vil om Mot i Brøstet, men det er en bauta innenfor norsk tv. Hans rolle som Karl Reverud er sementert i tv-historien.

Nils Vogt har også vært aktuell i flere andre tv-serier og har en aktiv karriere på teater. Han kan blant annet ses på Folketeateret hvor han spiller i Sound of Music. En forestilling som har blitt en stor suksess, og spiller ofte for fulle hus.

Nå er han aktuell i en ny versjon av Fjols til fjells. En oppfølger som vil sende ny fjols til fjellene for å se hva som skjer. Her spiller Nils Vogt et lik i store deler av filmen, en tradisjon som går helt tilbake til klassiske komedier som Weekend at Bernie’s. .

Slapstick

Nils Vogt husker godt originalen.

– Jeg så den for 60 år siden. Så gikk det 60 år da, så var jeg med på en ny versjon. Den ligner ikke så mye, men det er visse likheter. Tema er det samme for såvidt. Når det er snakk om fjols så burde jeg ha en sjanse til å komme på rollelista.

Hvordan er det å spille et lik?

– Jeg har litt hjelp av en dukke som de på mirakuløst vis lagde og som ble skummelt lik en dødsmaske. Han dør forholdsvis kjapt- så jeg spiller stort sett et lik. Filmen er slapstick så det er noe jeg har vært mye borti på mange forskjellige måter. Sånn fysisk komedie. Det er en morsom utfordring. Det gjelder å være avslappa- og det klarer jeg godt. Det handler om å være løs og ledig i musklene. Bidra til komikken. Det var en morsom utfordring – jeg har hatt verre oppgaver.

Ble helt paff

Så du originalen da den kom? 

– Jeg så den som guttunge. Jeg har ikke sett den på nytt, men jeg husker den godt og når du er sånn ti år, som jeg var den gangen, så var det stas med filmen og med Juster. Leif Juster var jo en mytisk figur allerede den gangen. På 50-tallet. Vi fulgte med på han og vi lo bare vi så han, ikke sant. Etterhvert som jeg ble skuespiller så har jeg jobbet med Juster og spilt mot han. Og vi ble godt kjent egentlig. Et lite apropos til den filmen da. Den hadde han nok hatt glede av, at den ble fulgt opp i dag.

Årets utgave av Fjols til fjells er en oppfølger av originalen og det var et helt annet påskefjell som møtte Nils Vogt enn det Juster opplevde.

-Det er veldig forskjellig. Jeg var oppi Trysil når vi spilte inn dette her. Det var en svær industri oppi der og jeg ble helt paff av det. Det er en svær greie. Nå har de fått egen flyplass. Det er egentlig ikke noe for meg.

Du har ikke spilt i så mye norsk film i det siste?
Jeg har egentlig ikke spilt i så mye film. Jeg har selvfølgelig en filmografi, men det er ikke så mye. Det er teater og tv som jeg driver med. En farse som dette er en vanskelig form på film egentlig. På teater har jeg publikum og kan forholde meg til deres reaksjoner hele tiden. Og justere meg litt. Du får direkte innputt. Det er litt mere forutsigelig, og mere show. Noe som jeg kanskje har større glede av – den direkte kontakten med salen.