Filmfestivalen i Berlin har alltid vært en veldig politisk filmfestival. Tirsdag havnet den i den amerikanske valgkampen; Hillary Clinton, som er  i Berlin med dokumentaren Hillary, benyttet muligheten til et frontalangrep på Donald Trump.

Hillary Clinton presenterte den firedelte, dokumentariske biografien Hillary på Berlinalen mandag kveld. Tirsdag gjorde den tidligere amerikanske utenriksministeren pressekonferansen til et angrep å USAs president Donald Trump som hun tapte valget mot for fire år siden.

På pressekonferansen gjorde Clinton det klart hva hun syntes om den sittende amerikanske presidenten – nemlig ingenting. «Det er tvingende nødvendig at vi sender den sittende presidenten ut i en pensjonisttilværelse,» understreket demokraten, med henvisning til Trump.

Hun vil støtte den presidentkandidaten som hennes parti stiller opp med for valget i november, sa den tidligere First Lady på Berlinalen: «Jeg venter og ser hvem vi nominerer og vil støtte den nominerte,» sa 72-åringen. Clinton lot være å si hvem hun kunne ønske å se i Det hvite hus – bare så mye hun avslørte hun: «Det viktigste er at ikke den nåværende blir sittende.»

Alvorlig trussel mot demokrati

USA vil stemme 3. november 2020. Før det blir det en serie med primærvalg frem til sommeren. Etterpå velger demokrater og republikanere sine respektive kandidater på større.

Clinton var bekymret for politikken under den nåværende presidenten og konsekvensene. Med sin politiske stil har han oppmuntret autoritære ledere. «Noen følger eksemplet ganske tydelig. Jeg tror det er en veldig alvorlig trussel mot demokratiet,» advarte Clinton. Den nåværende presidenten har stor beundring for autoritære politiske ledere.

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært publisher og redaktør for Cinema siden 2008. Han har blant annet intervjuet Martin Scorsese, Robert De Niro, Woody Allen og Francis Ford Coppola. Som filmjournalist har han blant annet dekket filmfestivalene i Cannes, Berlin, Venezia, Moskva, Havanna, Marrakech, Roma, Taormina, Karlovy Vary og Jeddah Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen