Berlinale: Sally Potter tar Javier Bardem med på reise inn i de dementes verden

Den britiske filmregissøren Sally Potter presenterte onsdag sin siste film The Roads Not Taken på den 70. utgaven av Berlin International Film Festival.

Filmen har en sterk rollebesetning bestående av Javier Bardem, Elle Fanning og Salma Hayek. Sally Potters film er en favoritt til flere av Berlin-bjørnene.

– Historien er inspirert av min bror, som led av en tidlig demens og som jeg tok meg av de to siste årene før hans død. Av ham lærte jeg mye om funksjonen til sinnet og om de enorme svingningene i humør,» sa Sally Potter på pressekonferansen i Berlin.

Javier Bardem spiller Leo, en meksikansk forfatter som lider av demens, hvis verdighet forsvares av hans datter Molly (Elle Fanning), som følger ham under turbulente besøk hos tannlegen og øyelegen, mens han vandrer mentalt inn sin fortid. Han plages av det lidenskapelige forholdet til Dolores (Salma Hayek), hans første kone, som dro til Mexico for 30 år siden.  Filmen er portrettet av en dag i forfatterens liv, som blir sett med det vandrende blikket, fantasier om fortiden hans, sorgen over tapte muligheter, av beslutninger han ikke tok, av smerten av å ha mistet en sønn med Dolores i en ulykke  – og angeren over qt han utvandret til New York.

Historien er basert på opplevelsene med min egen bror som fikk en tidlige demens, kunne Sally Potter fortelle på pressekonferansen for filmen.

Veteran-regissøren Sally Potter er berømt for sine feministiske filmer som Gold Diggers (1983) og Orlando (1993), vender tilbake til Berlin med en film som utforsker de forskjellige livene i en manns fortid.

Måtte glemme alt

Javier Bardem forklarte at han forberedte seg på å spille karakteren ved å lytte til Sally og deretter konsultere med en demensforening i Spania. Men så måtte han glemme alt, for Sally hadde en klar ide om hva hun ville ha.

Snarere enn å tolke en mann med demens, var den virkelige utfordringen for den prisbelønte spanske skuespilleren og Oscar-vinneren å snakke med en meksikansk aksent, sa han, men forklarte at Salma Hayek hjalp ham.

Javier Bardem som «Leo» og Laura Linney som «Rita» i Sally Potters The Roads not Taken. Credit : Jeong Park / Bleecker Street

Det var en glede for den meksikanske Salma Hayek å spille på spansk: -Jeg har vanligvis ikke mange muligheter til å spille roller på morsmålet mitt.

Under filmen utforsket Potter mange «mulige selv» i en person: -Vi har en tendens til å velge en og utføre den. Dette er meg. Men faktisk er jeg illusorisk på en måte. Vi er fulle av muligheter, sa hun.

Under pressekonferansen husket Bardem noen øyeblikk under skytingen der Potter minnet ham om at Leo som bodde med Dolores var den samme Leo som ville lide av demens senere.