Nå kommer den første spillefilmen som skildrer krigsseilernes dramatiske skjebne

Mer Film er tildelt 11 millioner kroner i støtte fra NFI for å produsere den første spillefilmen som skildrer krigsseilernes dramatiske skjebne under andre verdenskrig.

Filmen Krigsseileren har et totalbudsjettet på 78 millioner og blir dermed en av Norges dyreste produksjoner.

-Vi skal lage en storfilm av ypperste internasjonale kvalitet med en sannferdig fortelling om krigen i Bergen og om krigsseilerens skjebne. Det er en dramatisk fortelling som man ikke har sett lignede av på norsk film tidligere, sier produsent Maria Ekerhovd i Mer Film.

Det ser ut som andre verdenskrig er en utømmelig kilde til norske filmmanus – og er en sjanger som har vist seg å ha et stort publikum. Første juledag kommer Narvik som forteller historien om det første tyske nederlaget under andre verdenskrig. I det brutale slaget om Narvik lyktes de allierte å bevise at det overveldende tyske krigsmaskineriet kunne overvinnes.

Krigsseileren

– Fortellingen om krigsseilerne er den viktigste historien om nordmenns innsats under andre verdenskrig som fremdeles ikke er fortalt på film, sier regissør og manusforfatter Gunnar Vikene.

Krigsseileren er basert på virkelige hendelser og blir en av de største norske filmproduksjonene noensinne. Både filmens fortelling og produksjonen har en sterk forankring i Bergen og Vestlandet.  Den forteller den utrolige og sanne historien om helt vanlige nordmenn som ofret alt for vår frihet under andre verdenskrig og hvis innsats var helt avgjørende for at de allierte vant krigen.

Regissør Gunnar Vikene har jobbet med utviklingen av prosjektet i mange år. Med et ønske om å fortelle en så autentisk skildring som mulig har han også jobbet med eksperter på krigsseileren-historien.

-Krigsseileren skal gi nærhet til hva krigsseilerne og deres familier gjennomlevde i krigsårene. Det er nødvendig for å sette i perspektiv den uretten krigsseilerne ble utsatt for etter krigen. Jeg har også et ønske om at denne filmen skal være med å skape forståelse for hva mennesker gjennomlever som følge av krigshendelser i vår egen samtid, sier Gunnar Vikene.

Skjebnedrama

Krigsseileren forteller historien om sjømannen Alfred, en arbeiderklassegutt og nybakt trebarnsfar i Bergen. Når andre verdenskrig bryter ut er han og barndomskameraten på jobb på et handelsskip midt ute i Atlanterhavet. De blir beordret til fronten i en krig de ikke har bedt om, i sivil og uten våpen. De to mennene kjemper for å overleve i en nedadgående spiral av vold og død, hvor tyske ubåter når som helst kan angripe skipet lastet med materiell som er nødvendig for de alliertes krigsinnsats. Krigsseilerne har ett mål: Å overleve – for å komme hjem.  Parallelt følger vi Cecilia, Alfreds kone, og barna hjemme i Bergen.

Både regissør Gunnar Vikene og produsent Maria Ekerhovd er fra Bergen, som var den byen i Norge som opplevde det største tapet av sivile under krigen.

Den enkelthendelsen som kostet flest sivile liv i Norge under krigen var de alliertes bombing av Holen barneskole i Bergen og det har preget byen vår i generasjoner. Det er en historie som er viktig å fortelle og som mange unge mennesker i dag ikke lenger kjenner til.