Gullbjørnen til iranske «There Is No Evil»

Den iranske filmskaperen Mohammad Rasoulofs There Is No Evil, et drama om innvirkningen av dødsstraff på samfunnet vant Gullbjørnen på årets Berlin Film Festival lørdag.

Juryen, ledet av Jeremy Irons, hadde stor spredning på prisene. Ingen film dominerte prisene.

Amerikanske Eliza Hittman vant Sølvbjørnen Grand Jury Prize for Never Rarely Sometimes Always et drama om tenåringsgraviditet, mens Sølvbjørnen for beste regissør gikk til Sør-Koreas Hong Sang Soo for sitt drama lagt til Seoul-The Woman Who Ran.

Kritiserer iranske myndigheter

Den iranske vinneren av Gullbjørnen kunne selv ikke motta prisen. Han får ikke forlate Iran på grunn av et reiseforbud. Han har en fengselsstraff på ett år for å ha «spredt propaganda.» Filmskaperen ga fredag en uttalelse der han uttrykte sin sorg over å ikke kunne delta på premieren til There Is No Evil: «Jeg er lei meg for at jeg ikke vil kunne komme til Berlin for å se filmen sammen med publikum; Imidlertid er retten til å velge mellom å være til stede eller fraværende på festivalen rett og slett ikke min. Å innføre slike begrensninger avslører den iranske regjeringens intolerante og despotiske karakter.

Den iranske vinneren av Gullbjørnen, Mohammad Rasoulof, kunne selv ikke motta prisen. Han har en fengselsstraff på ett år for å ha «spredt propaganda.» Han fikk stående ovasjon i sitt fravær.

Mens han mottok prisen, kommenterte There Is No Evil -produsenten Kaveh Farnam at filmen hadde resonert så mye i Berlin, og la til: “Historien minner oss om at det ikke er noen murer i denne verden som kan stoppe fantasiens kraft, kraften i ideer, tro og kjærlighet. ”
Søvbjørnen for beste skuespillerinne og skuespiller gikk til Tysklands Paula Beer for sin rolle i Christian Petzolds Berlin-henlagte kjærlighetshistorie Undine og Italias Elio Germano for Giorgio Dirittis Hidden Away, et portrett av kunstneren Antonio Ligabue.

De italienske søsknene Fabio og Damiano D’Innocenzo vant Sølvbjørnen for beste manus for Bad Tales. Roma-dramaet, de også regisserte, følger flere familier i løpet av en skjebnesvanger sommer.

Berlin-vinnerne

Gullbjørn for beste film: There Is No Evil, Mohammad Rasoulof

Sølvbjørn Grand Jury Prize: Rarely Sometimes Always, Eliza Hittman

Sølvbjørn for beste regissør: Hong Sang Soo, The Woman Who Ran

Sølvbjørn for beste skuespillerinne: Paula Beer, Undine

Sølvbjørn for beste skuespiller: Elio Germano, Hidden Away

Sølvbjørn for beste manus: Bad Tales, D’Innocenzo- brødrene

Sølvbjørn 70. Berlinale: Delete History, Benoît Delépine og Gustave Kervern

Sølvbjørn for enestående kunstnerisk bidrag, kostyme eller settdesign: Dau. Natasha, Jürgen Jürges

Berlinale Glashütte Original – Dokumentarpris: Irradiated, Rithy Panh

Beste første featurefilm: Los conductos, Camilo Restrepo

Gullbjørn for beste kortfilm: T, Keisha Rae Witherspoon

Sølvbjørn juryens pris for kortfilm: Filipiñana, Rafael Manuel

Audi Short Film Award: Genius Loci, Adrien Mérigeau