Forrige uke vant han Gullbjørnen – nå må han i fengsel

Den iranske filmskaperen som på lørdag vant Gullbjørnen i Berlin er nå kalt inn til soning i Iran.

Selv om den iranske filmskaperen Mohammad Rasoulof i helgen fikk hovedprisen på filmfestivalen i Berlin i Tyskland, er det ingen ros å hente fra myndighetene i hjemlandet.

Den prisbelønte regissøren er dømt til fengsel i ett år – blant annet på grunn av filmen There is no Evil, som nettopp skaffet ham Gullbjørnen i Berlin.

Innkallelsen il soning kom inn som en tekstmelding på filmregissørens mobil. I følge mydighetene skal han straffes kommer etter at han har laget tre filmer, som den iranske regjeringen beskriver som «propaganda mot systemet».

I tillegg fengselstraff, har også Mohammad Rasoulof fått forbud mot å lage filmer, sa hans advokat.

Møter ikke opp

Mohammad Rasoulof som bor både Hamburg og den iranske hovedstaden Teheran, nekter å godta dommen og sone. Han vil  i stedet anke. Og slett ikke nå, mens Iran kjemper mot et stort corona-utbrudd.

Filmen There Is No Evil forteller fire løst tilknyttede historier om dødsstraff i Iran og personlig frihet under regimet. Mohammad Rasoulof har tidligere mottatt flere dommer i Iran for sine filmer og er for tiden nektet å forlate landet.

Han var ikke til stede under prisutdelingen i Berlin i helgen. Under pressekonferansen valgte festivalen derfor å la stolen hans srå tom med Mohammad Rasoulofs navneskilt. I stedet var det filmregissørens datter, Baran Rasoulof, som mottok prisen på vegne av sin far sammen med produsent Farzad Park.

– Jeg skulle ønske Mohammad kunne være her selv, men dessverre må han ikke forlate landet. Jeg vil takke den fantastiske rollebesetningen og menneskene rundt filmen som setter livene deres i fare, sa han på scenen.