Disney-filmen «Fremad» forbudt i flere land i Midt-Østen

Disney/Pixars familiefilm, Fremad som hadde norske premiere på fredag, er forbudt i flere markeder i Midt-Østen på grunn av filmens lille referanse til et lesbisk forhold.

I filmen, om to tenårings alvebrødre i en mytisk verden som legger ut på en søken etter magi, er det en forbipasserende referanse til et lesbisk forhold mellom to sekundære karakterer.

I scenen er de to hovedpersonene en samtale om foreldrerollen med to kvinnelige politifolk. Den lilla politioffiseren Spectre sier i en scene: “It’s not easy being a new parent – my girlfriend’s daughter got me pulling my hair out, okay?”

Karakteren er blitt utropt som Disneys første åpent homofile karakter.

Men referansen har ikke gått bra hos sensorer i Midt-Østen. Kuwait, Oman, Qatar og Saudi-Arabia har alle forbudt filmen på grunn av referansen. Andre Midtøsten-markeder som Bahrain, Libanon og Egypt viser filmen.

Russland, et annet territorium med nyere historie for å forby eller sensurere LHBT-innhold, sensurerte Fremad-scenen ved å endre ordet «kjæreste» til «partner», og den lokale versjonen unngår å nevne Specters kjønn.

Russland sensurerte i fjor scener i Rocketman og Avengers: Endgame på grunn av LHBT-referanser. I 2017 ble Disneys Beauty and the Beast forbudt i flere markeder, inkludert Kuwait og Malysia, på grunn av et LHBT-«øyeblikk.» Russland slo til med å gi filmen16+ aldersgrense.