Max von Sydow døde i sitt hjem i Provence, Frankrike. Han ble 90 år gammel. Han er kjent for roller i filmer som Ingmar Bergmans Det syvende innseglet, Utvandrerne og Exorcisten.

Han har en solid rolleliste bak seg. Blant de siste rollene han gjorde var i Game of Thrones og i Star Wars: The Force Awakens.

Han ble nominert til to Oscars i løpet av sin karriere – inkludert beste skuespiller i 1998 for Pelle Erobreren. Hans andre Oscar-nominasjon var den beste birolle i Extremely Loud & Incredibly Close i 2011.

Von Sydow lagde 11 filmer med Ingmar Bergman, inkludert Det syvende innseglet med den berømte scenen hvor han spiller sjakk med Døden.

Von Sydow spilte også Ming the Merciless i 1980-tallets Flash Gordon. Han dukket opp i Martin Scorseses Shutter Island og spilte hovedrollen som James Bond-skurken Ernst Blofeld i Never Say Never Again (1983).

Han fortsatte å spille helt til de siste. Ha ga stemme til The Simpsons i 2014 og dukket opp i tre episoder av Game of Thrones i 2016.

Han har to sønner med sin første kone Christina Inga Britta Olin. I 1997 giftet han seg med Catherine Brelet i Provence og ble fransk statsborger  fem år senere og måtte gi fra seg sitt svenske statsborgerskap.

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Han er utdannet ved Høgskolene i Volda og Bø. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært redaktør for Cinema (tidl. Film & Kino) siden 2008. Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen