Max von Sydow er død

Max von Sydow døde i sitt hjem i Provence, Frankrike. Han ble 90 år gammel. Han er kjent for roller i filmer som Ingmar Bergmans Det syvende innseglet, Utvandrerne og Exorcisten.

Han har en solid rolleliste bak seg. Blant de siste rollene han gjorde var i Game of Thrones og i Star Wars: The Force Awakens.

Han ble nominert til to Oscars i løpet av sin karriere – inkludert beste skuespiller i 1998 for Pelle Erobreren. Hans andre Oscar-nominasjon var den beste birolle i Extremely Loud & Incredibly Close i 2011.

Von Sydow lagde 11 filmer med Ingmar Bergman, inkludert Det syvende innseglet med den berømte scenen hvor han spiller sjakk med Døden.

Von Sydow spilte også Ming the Merciless i 1980-tallets Flash Gordon. Han dukket opp i Martin Scorseses Shutter Island og spilte hovedrollen som James Bond-skurken Ernst Blofeld i Never Say Never Again (1983).

Han fortsatte å spille helt til de siste. Ha ga stemme til The Simpsons i 2014 og dukket opp i tre episoder av Game of Thrones i 2016.

Han har to sønner med sin første kone Christina Inga Britta Olin. I 1997 giftet han seg med Catherine Brelet i Provence og ble fransk statsborger  fem år senere og måtte gi fra seg sitt svenske statsborgerskap.