Estimater i en rapport fra Motion Picture Association anslår at man i år vil miste tilsvarende 40 prosent av fjorårets billettinntekter grunnet stengingen. 

Allerede har vi sett at Fremad hadde de laveste åpningstallene til en Pixar-film siden Den gode dinosaur (2015), men dette vil også påvirke totaltallet til filmer som The Invisible Man og The Way Back.

Alle norske kinoer ble stengt kl. 18:00 torsdag 12. mars og kinoene vil være stengt i minst to uker. Peter Kanin 2 ble flyttet til august, den siste James Bond-filmen har allerede blitt flyttet til november og ny har også Disney annonsert at Mulan blir flyttet. Distributørene jobber på spreng med å finne nye lanseringsdatoer for filmene som skulle komme i de neste ukene ettersom kinoene vil være stengt i minst to uker.

Kinoer er stengt i store deler av verden. Eksempelvis ble alle italienske kinoer stengt allerede 7. mars i et forsøk på å stanse spredningen av COVID-19. Sammenlignet med året før hadde siste uke før stenging en nedgang på 95% sammenlignet med året før. I Frankrike har man så langt valgt å kun tillatte 50% av publikum i kinosalene. I Polen har kinoene blitt stengt i to uker og i India er de i store deler av landet stengt frem til 31. mars. I Kina har 70,000 kinoer vært stengt siden slutten av januar. I USA har man foreløpig bare redusert kapasiteten med maksimalt 180-220 personer i salene.

Samtidig som det er store restriksjoner i kinobransjen vil nok strømmetjenester oppleve bedre vilkår. 18 dager før planlagt lansering ble Disney+ nå lansert i India. Den europeiske lanseringen er satt til 24. mars. En annen ny strømmetjeneste er den nye mobiltilpassede Quibi som lanseres i april.

Om forfatter

Kristian Krogstad har Mastergrad i Filmvitenskap fra NTNU og jobber som frilansjournalist. Han har vært redaktør for det danske filmmagasinet Filmwise og har skrevet for Cinema, Z filmtidsskrift og danske Ekko. Han har tidligere jobbet med filmdistribusjon i mange år, men arbeider nå med dubbing av filmer og TV-serier.

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen