Estimater i en rapport fra Motion Picture Association anslår at man i år vil miste tilsvarende 40 prosent av fjorårets billettinntekter grunnet stengingen. 

Allerede har vi sett at Fremad hadde de laveste åpningstallene til en Pixar-film siden Den gode dinosaur (2015), men dette vil også påvirke totaltallet til filmer som The Invisible Man og The Way Back.

Alle norske kinoer ble stengt kl. 18:00 torsdag 12. mars og kinoene vil være stengt i minst to uker. Peter Kanin 2 ble flyttet til august, den siste James Bond-filmen har allerede blitt flyttet til november og ny har også Disney annonsert at Mulan blir flyttet. Distributørene jobber på spreng med å finne nye lanseringsdatoer for filmene som skulle komme i de neste ukene ettersom kinoene vil være stengt i minst to uker.

Kinoer er stengt i store deler av verden. Eksempelvis ble alle italienske kinoer stengt allerede 7. mars i et forsøk på å stanse spredningen av COVID-19. Sammenlignet med året før hadde siste uke før stenging en nedgang på 95% sammenlignet med året før. I Frankrike har man så langt valgt å kun tillatte 50% av publikum i kinosalene. I Polen har kinoene blitt stengt i to uker og i India er de i store deler av landet stengt frem til 31. mars. I Kina har 70,000 kinoer vært stengt siden slutten av januar. I USA har man foreløpig bare redusert kapasiteten med maksimalt 180-220 personer i salene.

Samtidig som det er store restriksjoner i kinobransjen vil nok strømmetjenester oppleve bedre vilkår. 18 dager før planlagt lansering ble Disney+ nå lansert i India. Den europeiske lanseringen er satt til 24. mars. En annen ny strømmetjeneste er den nye mobiltilpassede Quibi som lanseres i april.

Om forfatter

Kristian Krogstad har Mastergrad i Filmvitenskap fra NTNU og jobber som frilansjournalist. Han er prosjektleder for dubbing på SDI Media og har tidligere blant annet jobbet med filmdistribusjon hos Scanbox Entertainment og vært markedssjef hos Egmont. Han har vært redaktør for det danske filmmagasinet Filmwise og skrevet for blant annet Cinema, danske Ekko og DVD&Hjemmekino.

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen