Odeon-eieren har store problemer

Dalian Wanda Group Co., det kinesiske konglomeratet som eier Odeon og er verdens største kinoeier, kan møte veggen. Selskapet har lånt milliarder av dollar for å finansiere kjøp av blant annet kinokjeder. Selskapet har en enorm gjeld og nå stopper corona-epidemien kontantstrømmen, skriver Bloomberg.

Selskapet stenger nå ned AMC-kinoene i USA som er landets største kinokjede på ubestemt tid. Det sammen skjer med Odeon-kinoene i England, Irland, Sverige og Norge.

Imperiet som ble grunnlagt av milliardæren Wang Jianlin, som en gang ønsket å slå Walt Disney Co. i underholdning, må refinansiere eller betale rundt 39,8 milliarder yuan (5,7 milliarder dollar) av obligasjonene i år. Det er nesten 36% av den totale gjelden, den høyeste andelen av obligasjonsgjeld til forfall  blant 25 største firmaer, ifølge data samlet av Bloomberg.

Presset økonomisk

Betalingspresset kommer på et tidspunkt da utbruddet av det nye coronavirus skaper ytterlige problemer for selskapet som allerede har stengt kjøpesentre, temaparker og kinoer for å etterkomme epidemisk kontrolltiltak, og som allerede sliter med betaling av leie.

Wanda er blant de store ikke-statlige kinesiske grupper som de siste årene har kjøpt opp eiendeler i alt fra Hollywood-studioer, hoteller, Manhattan-bygninger til europeiske fotballklubber. Kinesiske myndigeheter har allerede mått hjelpe et annet konglomerat – det gjeldsbelastede HNA Group Co. etter at smitten satte en stopper for firmaets evne til å oppfylle sine økonomiske forpliktelser.

«Wandas utsikter til 2020 var ikke store før coronavirus-utbruddet ødela selskapets kjernemarkeder. Selskapet vil nesten helt sikkert trenge refinansiering etter hvert som året skrider frem,» sier Brock Silvers, administrerende direktør i Adamas Asset Management i Hong Kong til Bloomberg.