Alle seks Terminator-filmene rangert

Terminator-universet er et av populærkulturens største fenomener og ikke minst en viktig del av filmhistorien. Nå er Terminator: Dark Fate lansert for hjemmeunderholdning og vi rangerer alle de seks filmene.

6. Terminator 3: Rise of the Machines

Tredje film ble igangsatt uten James Camerons viten og han kunne av forståelige grunner ikke jobbe med noen andre sitt manus, basert på et univers han hadde skapt. Terminator 3: Rise of the Machines (2003) måtte igangsettes snarlig grunnet den forestående politikerkarrieren til Arnold Schwarzenegger.

25 år gamle John Connor lever bevisst på siden av det etablerte samfunnet uten bolig, jobb eller telefon i håp om at Skynet ikke skal klare å finne ham. Maskinen T-X sendes tilbake i tid for å starte maskinenes oppvåkning og drepe John Connor.

Til den tredje filmen ble den norskættede modellen Kristina Loken valgt som drapsmaskinen T-X. Hun er en enda mer avansert modell og kan omgjøre deler av kroppen til våpen. Årsaken til at det ble valgt en kvinnelig drapsmaskin til denne filmen kan skyldes fraværet av den sterke kvinneskikkelsen Linda Hamilton gjorde i forrige i første og andre film.

Effektene var enda mer spektakulære enn tidligere og Stan Winston, som vant Oscar for beste spesialeffekter for Terminator 2, leverte sin siste jobb før han døde. Til tross for de største åpningstallene i serien er tredjefilmens ettermæle mindre positiv og filmen er seriens svakeste. Terminator 3: Rise of the Machines er generisk og har en strømlinjeformet narrativ struktur med lettbent humor som ikke passer overens med det allerede etablerte universet til James Cameron.

5. Terminator: Genisys

Etter at Terminator Salvation (2009) ikke slo an på ønsket vis, planla nye eiere nok en gang en ny frittstående trilogi. Hollywood hadde endret seg og Terminator-franchisen måtte ta opp kampen med superheltfilmer og andre moderne blockbustere. Passende nok, for å gi nytt liv til maskineriet av et filmunivers, hyret man inn Alan Taylor, regissøren av Thor: The Dark World (2013).

I kontrast til de forrige to filmene hadde manusforfatterne dessuten fått aksept fra James Cameron til å skrive en ny historie og nok en gang var ikonet Schwarzenegger tilbake fra den politiske karrieren og frontet plakaten.

John Connor leder motstandsbevegelsen mot maskinene og frykter at Skynet planlegger et avgjørende trekk. Det viser seg at Skynet skal angripe både fra fortid og framtid. Terminator: Genisys (2015) er en nytenkning og videreutvikling av universet og gir publikum en ny opplevelse av historien vi tror vi kjenner fra før. Gjennom lek med franchisens mange tidsreiser har det blitt mulig å gjenintrodusere nøkkelkarakterene fra de to første filmene.

Til tross for stor popularitet i Kina og en totalt sett finansiell suksess, var ikke dette godt nok til at studioet ønsket å gå videre med den planlagte nye trilogien. Terminator: Genisys var en noe kaotisk film som utspilte seg i tre tidsperioder: år 1984 kjent fra The Terminator, år 1995 kjent fra Terminator 2 og år 2029 etter dommedag. Det var også en mildere film laget for en yngre målgruppe med dertil noe negative anmeldelser.

4. Terminator: Dark Fate

Sjette og foreløpig siste kapittel i franchisen er Terminator: Dark Fate (2019). Nok en gang ble det store forandringer og dette var en film som ignorerte alle oppfølgere etter Terminator 2. James Cameron ble involvert både på manussiden og som produsent, og en omfattende historie planlagt over tre filmer ble presentert til Linda Hamilton før hun godtok å bli med på prosjektet.

Vi befinner oss i Mexico City 22 år etter at John Connor har blitt eliminert. En drapsrobot av modellen Rev-9 er nå på jakt etter den unge Dani. Samtidig har en lynrask kvinnelig cyborg blitt sendt tilbake i tid for å beskytte denne personen. Deres skjebne skal etter hvert lede dem mot nok en drapsrobot.

Med James Cameron, Arnold Schwarzenegger og Linda Hamilton om bord var alle nøkkelelementene på plass for det som var planlagt som nok en ny Terminator-trilogi. Ikke ulikt det vi så med Star Wars, er det gjenbruk av nøkkelscener og resirkulering av det som gjorde tidligere filmer til suksesser som preger denne nye filmen. Det er en hyllest, en homage, men samtidig repetisjon. Tema er hvordan kunstig intelligens utvikler menneskelige følelser, hvordan roboter tar over jobbene og ikke minst grensesituasjonen mellom USA og Mexico.

Dette er en Terminator-film i tråd med de foregående og regien og særpreg til Deadpool (2016)-regissøren Tim Miller stikker seg ikke ut. Allikevel byr den på spektakulære actionscener, dog er filmen rettet mot en yngre publikumsgruppe enn de som så de to første filmene på kino.

3. Terminator Salvation

Den eneste koblingen Terminator Salvation har til Cameron er hans forslag om å gi en av rollene til Sam Worthington som hadde hovedrollen i Avatar. Med et budsjett på 200 millioner dollar var Terminator Salvation den dyreste uavhengige filmproduksjonen til da og den første i en planlagt ny trilogi.

Året er 2018. Dommedag har inntruffet og vi befinner oss i et post-apokalyptisk landskap hvor John Connor leder motstandskampen mot Skynet og dets utryddelse av menneskeheten. Skynet bygger kampmaskiner på samlebånd mens motstandsledelsen er villig til å ofre mennesker for å nå sine mål. Connor står derimot opp og peker på hvordan mennesket ikke ukritisk kan ta imot ordre og kjempe som kalde maskiner.

Camerons mørkeblå visuelle stil ble endret til gul ørkenaktig fargepalett og effektene ble oppgradert i stil med Transformers-universet. Filmens mange produsenter hadde kanskje for ulike meninger og den manglet ikonet Arnold Schwarzenegger. Som en dystopisk actionfilm var den likevel en mer vellykket og bedre regisser film enn det tredje kapittelet i serien. Til tross for at den spilte inn 371 millioner dollar på verdensbasis fikk den aldri nok anerkjennelse til å få sine tiltenkte oppfølgere.

2. Terminator 2: Dommens dag

I årene etter The Terminator hadde Cameron videreutviklet seg som regissør, skaffet seg den nødvendige filmerfaringen og ikke minst var den nødvendige teknologiske utviklingen til oppfølgeren tilgjengelig.

10 år har gått siden Sarah Connor ble forsøkt drept av en drapsrobot fra fremtiden. Hun er innlagt på mentalsykehus og hennes sønn John er plassert i et fosterhjem. To drapsmaskiner sendes fra fremtiden. Den ene har i oppdrag å drepe John. Den andre skal beskytte ham.

I kontrast til drapsmaskinen i første film var Terminator-rollen endret. Schwarzeneggers karakter T-800 var i stedet for å hindre John Connors fødsel, nå sendt for å beskytte ham. Tematisk beveget man seg fra kald krig og nådeløshet til et nytt budskap om at maskiner også kunne ha et slags hjerte. Terminatoren ble farsfiguren John aldri hadde hatt og filmens endelige budskap var at hvis maskinene kan lære seg verdien av et menneskeliv, så kan også mennesket det.

Linda Hamilton presentert som den muskuløse og definitive kvinnelig actionstjernen. En vill og truende krigerinne som behersket våpen og nærkamp og det kvinnelige motstykket til den muskuløse Schwarzenegger. Terminator 2 var verdens dyreste, hadde banebrytende effekter og er fortsatt en av de aller største blockbusterne i filmhistorien.

1. The Terminator

Et stadig aktuelt spørsmål blant forskere er hvorvidt datamaskiner kan bli smartere enn mennesker. Vil dataprogrammer kunne forbedre seg selv og kan systemer kunne komme ut av kontroll? The Terminator (1984) var den store pioneren i å skildre denne teknologiske trusselen og presenterte en dyster fremtid, tidsreiser, troverdige drapsmaskiner, heftige spesialeffekter og ikke minst storslåtte actionscener.

Året 2029, en atomkrig og nådeløse drapsmaskiner har gjort menneskeheten utryddingstruet. Opprørsstyrken blir ledet av John Connor som ansees som en Messias i kampen mot maskinene. For å bekjempe menneskenes profet sendes en infiltratør, en målbevisst kybernetisk organisme med levende organisk hud over et metallskjellett, tilbake til 1984 for å drepe John Connors mor før han blir født.

Konseptet med en kyborgleiemorder fra fremtiden som forsøker å endre fortiden var dengang banebrytende. Ingen hadde tidligere skapt en troverdig maskin som var noe mer enn en person i kostyme. Regissør James Cameron, Arnold Schwarzeneggers mekaniske fremføring og effektmakeren Stan Winston hadde sammen skapt en unik film.

I motsetning til de dresskledde sjefene i Orion som avfeide filmen som nok en enkel sjangerfilm, har tiden vist at dette ikke bare er en kultklassiker, men også franchisens beste film! Dens effekter er ikke like gode som dens oppfølgere, men dens nådeløse intensitet og dens tidskoloritt av femtiden er uslåelig.

Terminator: Dark Fate er nå ute på VOD, DVD og Blu-ray.