Roma: fysisk utgivelse i strømmetider

Den svært visuelle Roma ble belønnet med gulløven i Venezia, Golden Globe for beste film og regi samt Oscar for beste utenlandske film. Nå har den fått sin svært etterlengtede fysisk utgivelse. 

I USA har anerkjente Criterion Collection en avtale med Netflix om å gi ut flere av deres filmer som The Irishman, Marriage Story og Roma på Blu-ray. I Europa, deriblant Norge, har Warner Bros. gjort en avtale om å gi ut Roma. Nå kan man jo spørre om hvorfor man skal man kjøpe en fysisk utgivelse av noe man kan strømme i en tjeneste man allerede abonnerer?

Roma er tilgjengelig og kan strømmes på Netflix nå. Filmen ble anmeldt bredt av det internasjonale pressekorpset da den ble sluppet på strømmetjenesten og det meste har allerede blitt skrevet om det utvilsomt solide og vellagede dramaet. Roma handler om hushjelpen og tjenestepiken Cleo som bor og arbeider hos en rik legefamilie i Mexico City på begynnelsen av 1970-tallet.

En svært personlig film

Alfonso Cuarón har laget en svært personlig film om sin egen barndom og deler sine minner om sin hushjelp fra da han selv var ung. Cleo behandles svært godt og er nesten å betrakte som et medlem av familien. Roma portretterer også kontrasten mellom de bemidlede nabolagene, tittelen spiller på et nabolag i byen, og de fattigere utkantområdene av Mexico City.

Roma er en svært cinematisk film hvor det visuelle og fortellerkunsten står i høysetet. Den ble belønnet med gulløven i Venezia, Golden Globe for beste film og regi, Oscar for beste utenlandske film og Bafta for beste film. Roma har derfor en svært viktig filmhistorisk verdi og det ville vært svært merkelig om den ikke fikk noen fysisk utgivelse.

For filmentusiaster handler det om noe langt mer enn at filmen er tilgjengelig. Det handler om å eie det fysiske produktet, den beste versjonen av filmen med det beste ukomprimerte bildet og den beste lyden. Det er noe eget å kunne holde et produkt, lese i det 12-siders vedlagt hefte og tilnærme seg ytterligere informasjon om en film man nettopp har sett gjennom bonusmateriale.

Strømming erstatter ikke kjøp

Det handler om å kunne se ekstramateriale som tar et dypdykk i filmen eller forklarer dens viktige posisjon i dens hjemland og hvordan dette skjedde. Dette er opplevelser man ikke nødvendigvis får når man vilkårlig blar seg gjennom de mange titlene på Netflix på søken etter noe å absorbere.

NRK viste nylig til forsking utført av BI, NTNU, Nasjonalbiblioteket og Universitetet i København hvor en spørreundersøkelser viste at strømming av film ikke erstatter kjøp av fysiske produkter. Så mange som 36% av oss synes det er mer tilfredsstillende å eie fysiske produkter enn å strømme dem.

En fysisk plate har høyere oppløsning og gir bedre kvalitet enn strømming. Spesielt i disse tider da Netflix har senket oppløsningen ser man de mange små detaljer bedre. Vi håper som indisiene tilsier at samarbeidet mellom Netflix og Warner fortsetter med de andre tidligere nevnte titlene for dette gir mersmak.