USAs største kinokjede på vei mot stupet

USAs største kinokjede, AMC Theatres, er på full fart mot konkurs. Selskapet er i ferd med å gå tomt for likvider.

I følge Variety må selskapet mest sannsynlig søke konkursbeskyttelse denne uka. Selskapet har allerede sluttet å betale husleie.

Da coronaviruset spredde seg som ild i tørt gress over hele USA, var kinoer de første som ble stengt. AMC Theatres stengt alle sine 630 kinoer og sa opp 25 000 ansatte. Selskapet drukner i en gjeldsbelastning på nærmere 5 milliarder dollar samtidig som inntekstsstrømmen er helt borte.

The Hollywood Reporter skriver at selskapet har kostnader på 155 milioner dollar  måneden og har kontanter og kreditter på 600 millioner tilgjengelig. Det vil si at kassa er tom i månedsskiftet juni/juli. I følge THR er det ingen analytikere som tror at kinoene vil åpne før etter sommeren – og da i begrenset omfang. Det hjelper heller ikke AMC Theatres at mange av kinoene deres er plasser på store kjøpesentre som mest sannsynlig er de siste som for åpne igjen.

Odeon-eieren har store problemer

Det hjelper selvsagt heller ikke at de store studioene har flyttet storfilmene sine til neste som følge av pandemien. Analytiker som New York Post har snakket med mener at kinoene ikke vil være i normal gjenge igjen før 2021 og at 20 prosent av kinoene vil være ute av business for godt når pandemien er over.

AMC eies av det kinesiske konglomeratet Dalian Wanda Group som også eier Odeon-kjeden i Europa og Norge.