«Mrs. America» – Engasjerende og stadig aktuelt om 70-tallets kvinnekamp

5

Miniserien Mrs. America er en fengende og velspilt skildring av kampen om kvinners rettigheter på 70-tallet, som slettes ikke er uten relevans for vår tid.

 Miniserien Mrs. America handler om kampen om kvinners rettigheter i USA på 70-tallet, men ikke utelukkende om kvinnene som kjempet for dette. Den kanskje mest sentrale karakteren er den konservative forfatteren og antifeministen Phylis Schlafly (Cate Blanchett), som leder en kvinnegruppe som arbeider mot innføringen av «the Equal Rights Amendment» – et grunnlovstillegg som skal sikre kvinner like rettigheter som menn.

Flere perspektiver

Den ni episoder lange serien benytter seg imidlertid at formatets muligheter til å fortelle en historie fra flere perspektiver. De tre episodene som er sluppet hittil har tittel etter hver sin karakter, som er gitt særlig fokus i avsnittet. Dette er en serie som skildrer historiske begivenheter, og mange av rollefigurene er dermed basert på virkelige personer. Blant disse er kvinnesaksforkjemperne Gloria Steinem (Rose Byrne), Bella Abzug (Margo Martindale), Betty Friedan (Tracey Ullman) og den sorte, kvinnelige senatoren Shirley Chisholm (Uzo Aduba), som i starten av serien har lansert seg som presidentkandidat for det demokratiske partiet – samt nevnte Schlafly.

Mrs. America  | TV Series (2020– ) Biography, Drama, History | TV Series (2020– ) Summary: Conservative activist Phyllis Schlafly leads an unexpected fight against the Equal Rights Amendment movement during the 1970s.
Countries: USALanguages: English

Stjernespekket og engasjerende

Politikk kan muligens framstå som et nokså tørt tema for en tv-serie, men eksemplene på fengende og interessante dramaer fra politikkens verden er mange, og kjente nok til at de ikke en gang behøver å nevnes. Mrs. America kan herved føyes til denne lista.

De første episodene har et høyt narrativt tempo, med et bredt karaktergalleri og mange detaljer om politiske prosesser og historiske forhold. Den er likevel kyndig og presist nok fortalt til at det ikke er spesielt vanskelig å henge med i de mange svingene, samtidig som man lett blir engasjert i de mange markante rollefigurene. Det hjelper dessuten at en stor andel av dem er gestaltet av kjente og dyktige skuespillere, som også inkluderer navn som Jeanne Tripplehorn, Sarah Paulson, John Slattery og James Marsden.

Serien skal også berømmes for å bygge opp en viss sympati med Schlafly og andre av hennes allierte, selv om det neppe er denne siden serieskaper Dahvi Waller ville gitt sin stemme. Ikke minst føler man med den velutdannede og intelligente Schlafly når hun til stadighet møtes med nedlatende overbærenhet eller rett og slett lukkede ører av menn – som like fullt fungerer som en ironisk bekreftelse for seeren på nødvendigheten av den feministiske motpartens agenda.

Stadig aktuelt

I de siste har flere serier utspilt seg på 70-tallet, med alt det byr på av musikk, mote og annen heftig tidskoloritt. I dette tilfellet er det åpenbart ikke noe tilfeldig valg, da tiåret var en særlig viktig tid i kampen for likestilling. Det er nok heller ikke tilfeldig at denne serien kommer nå, i en tid da den samme politiske saken opplever store tilbakeslag fra USAs sittende president. Dermed har serien en beklagelig, men betydelig relevans for samtiden, slik det ofte er med sterke historiske dramaer.

Anmeldelsen er basert på de første tre episodene. De samme episodene er tilgjengelige på HBO Nordic, der de resterende episodene vil bli sluppet ukentlig.