Nathan Lane: Rollen i «Penny Dreadful: City of Angels» var en gavepakke

Over hele verden er Nathan Lane kjent for roller i filmkomedier som Birdcage og The Producers. Hjemme i USA er han også et stort navn i teaterverdenen med store roller dramaoppsetninger.

Han ønsker også å bli anerkjent også som en dramatisk film- og TV-skuespiller – og det er grunnen til at han ble ekstra glad for rollen i den nye HBO-serien Penny Dreadful: City of Angels.

-Det var ingen i Hollywood som ville ha tenkt på meg for en slik rolle i tidligere, forteller han Cinema på telefon fra hjemmet utenfor kysten av New York.
Den som tenkte på ham var John Logan, mannen bak Penny Dreadful. Han så Lane i en teateroppsertning av Eugene O’Neills The Iceman Cometh og skrev rollen som politibetjent i slutten av 1930-tallet Los Angeles direkte for ham.

Gaverolle

-Denne rollen var en skikkelig gave. I teateret er jeg godt kjent, men ikke innen film- og tv-drama. At John så det settet førte direkte til dette.
-Jeg har vært skuespiller i 45 år, jeg har virkelig gjort en innsats for å stadig ta på meg nye roller, for å prøve å endre publikums oppfatning av meg.
Den første runden med Penny Dreadful, som besto av tre sesonger, ble spilt i det viktorianske London og var en slags skrekkikonets største hits der karakterer som Dracula og Frankensteins monstre dukket opp (den mottok en rekke priser og nominasjoner, ikke minst ble Eva Green rost).

Daniel Zovatto as Santiago Vega and Nathan Lane as Lewis Michener in «Penny Dreadful: City of Angels.»

Overnaturlig kriminalhistorie

Den nye sesongen har ikke mye til felles med den tidligere Penny Dreadul, bortsett fra at den ble opprettet av John Logan og at Rory Kinnear også har en stor rolle her (han spiller en tannlege med nazistiske sympatier). City of Angels er lagt til slutten av 1930-tallet LA og er en kriminalhistorie med noen overnaturlige trekk (mye på grunn av en mystisk karakter spilt av Natalie Dormer fra Game of Thrones, en person som kan anta enhver skapning). Lane spiller en veteran som får en ung meksikansk politimann (Daniel Zovatto) som partner.

– Ved første øyekast er dette fortsatt en tøff gammel politimann i følge den klassiske modellen. Men han viser seg å være mye mer mangefasettert, en plaget karakter. Kona hans er død, han har ingen kontakt med barna sine, og han blir en slags farsfigur for denne unge politimannen. Han ser at dette har potensiale, han blir hans familie.

Rasisme, drap og korrupsjon

Handlingen dreier seg om temaer som rasisme, drap og korrupsjon, og det gir en følelse av tematikk fra den klassiske Chinatown. Det handlet om reservoarer med vann, her er det en motorveikonstruksjon som vil ødelegge husene til meksikanske innvandrere.
Chinatown er en fantastisk film på alle måter, og det var en stor innflytelse for oss alle. Det er forbildet for alle historiene om Los Angeles. Robert Towne, som skrev det, har snakket om hvordan han snakket med en detektiv i LAs Chinatown og hvordan han sa at «alt virket så meningsløst». Det satte seg fast i hodet til Towne.

En ekte amerikansk helt

-Vår serie er en episk historie, som er veldig autentisk. Det er brukte mye penger på alt ser bra ut, fra konstruksjon til klær. Det er et veldig ambisiøs serie, som om Raymond Chandler møter Twiligt Zone-skaperen Rod Serling.

Serien tar også opp et tema som mange av oss ikke vet så veldig mye om; hvor sterk nazisme var på slutten av 1930-tallet i USA.
– De fleste vet ikke noe om nazismen i LA da. Det var treningsleirer for nazister utenfor byen, det var en rekke nazistiske organisasjoner, alt dokumentert på sort/hvitt-bilder. Det er helt utrolig. Hitler ønsket å infiltrere studiosystemet, han trodde det ville være bra å ha makt i Hollywood. Serien er løst inspirert av Leon Lewis, en jødisk advokat, som opprettet et spionnettverk som kom inn i nazistiske organisasjoner. Han fikk ikke hjelp fra politiet, som ofte hadde nazistisk sympatier, så han søkte seg til de jødiske studio-sjefene og lyktes med infiltrasjon. Han var en ekte amerikansk helt.

Akkurat nå er Lane og partneren i huset sitt utenfor kysten av New York. Her ville han funnet seg selv uten coronapandemi – han ville ha vært fri etter å ha tilbrakt syv måneder i Los Angeles til å filme Penny Dreadful.
-Vi skulle begynne å filme sesong to nå i juli, og det vil sannsynligvis ikke skje. Det føles nervøst. Ingen av oss har peiling på hvordan denne filmen skal ende.