Miljøbevegelsen vil stoppe ‘farlig’ Michael Moore film

En ny Michael Moore-produsert dokumentar som retter skytset mot hykleriet i den grønne bevegelsen er «farlig, villedende og ødeleggende» og bør fjernes fra publikum, ifølge et utvalg av klimaforskere og grønne aktivister.

Filmen Planet of the Humans ble sluppet på tampen av Earth Day i forrige uke og er produsert av Michael Moore,  som er kjent for blant annet Fahrenheit 9/11 og Bowling for Columbine. Filmen beskriver seg selv som et «frontalangrep på våre hellige kyr» og argumenterer for at elbiler og solenergi er upålitelige og er avhengige av at fossile brensel for å fungere. Den angriper også miljøtalsmenn, inkludert Al Gore, for å styrke selskaper som fremhever feil teknologi fremfor reelle løsninger på klimakrisen.

Filmen er kontroversiell fordi den fremsetter to sterke påstander: For det første at fornybar energi er en svindel; for det andre at store miljøorganisasjoner – ved å promotere sol- og vindkraft – har solgt sjelen til milliardærinvestorer som er på jakt etter skattelette og offentlige penger.

Michael Moore har alltid vært elsket av venstresiden, men nå går han i strupen på miljøbevegelsen.

Provoserer

Planet of the Humans har provosert rasende reaksjoner fra miljøbevegelsen og forskere som støtter den, og som har bedt om at dokumentaren stoppes. Films for Action, et nettbibliotek med videoer, tok filmen midlertidig ned etter å ha beskrevet den som «full av feilinformasjon», selv om de senere gjeninnførte den og sa at de ikke ønsket beskyldninger om sensur for å gi filmen «mer makt og mystikk enn den fortjener”. En gratis versjon på YouTube har blitt sett mer enn 3,5 millioner ganger.

Planet of the Humans er blitt vist på Moores Traverse City filmfestival, der produsenten sa at det var «kanskje den mest presserende filmen vi har vist i den femtenårige historien til vår filmfestival». Jeff Gibbs, som har skrevet og regissere filmen, sier at uhemmet økonomisk vekst og befolkningsvekst bør være målet for miljøverners innsats i stedet for fikse teknologiske rettelser.