Filmskaper som hånet Egypts president døde i fengslet

Den egyptiske filmskaperen Shady Habash hadde blitt holdt fengslet uten rettssak i et sikkerhetsfengsel i to år. Advokaten hans sier at dødsårsaken er ukjent.

Den egyptiske filmskaperen satt fengslet på grunn av en musikkvideo som hånet president Abdel Fattah el-Sisi. Dødsårsaken til filmskaperen, Shady Habash (24) er ikke klarlagt og det kreves på nytt  gransking av forholdene i Egypts notorisk overfylte fengsler.

Habash ble fengslet i mars 2018 etter at han regisserte en musikkvideo for musikeren Ramy Essam som lever i eksil. Da videoen spredte seg bredt på sosiale medier, ble Habash arrestert og fengslet.

Forfatteren av sangen, Galal el-Behairy, ble også arrestert og siktet. Det samme med en tredjemann som satte opp Essams Facebook-side. I august 2018 dømte en militær domstol el-Behairy til tre års fengsel.

Selv el-Sisi har samlet mer makt enn noen annen egyptisk leder på flere tiår, har han konsekvent vist liten toleranse for dem som tør å si ham i mot. I 2015 ble en 22 år gammel student fengslet i tre år etter å ha lagt ut en tegneserie på Facebook som avbildet presidenten som Mikke Mus.

I 2016 ble en komiker som gjorde en narrestrek med politiet på Tahrir-plassen, stedet for den arabiske våren i 2011, arrestert og og sitter fortsatt i fengsel. Mange andre egyptiske skuespillere, forfattere, satirikere og idrettsstjerner har flyktet i eksil for å unngå el-Sisis vrede.

Flyktet til Sverige

Sangeren Ramy Essam ble populær under den arabiske våren, men flyktet senere til Sverige. Han hyret inn Habash, som hadde jobbet med andre musikere, for å lage sin video om el-Sisi.

I et brev fra fengselet i oktober, som senere ble publisert av venner på Facebook, snakket Habesh om sin fortvilelse. «Fengsel dreper ikke, ensomhet gjør det,» skrev han og beskrev det han kalte sin kamp for å «stoppe deg selv fra å bli gal eller dø langsomt fordi du har blitt kastet i en celle for to år siden og glemt.»

Rettsløse

Politiske fanger i Egypt blir ofte holdt i flere år uten rettssak. I mars ba Amnesty International president el-Sisi om å løslate tusenvis av fanger som er sårbare på grunn av et utbrudd av Covid-19 i fengsel.

El-Sisi løslot 4000 fanger i forrige måned, i en tradisjonell gest med nåde på Sinais frigjøringsdag, som markerte Israels tilbaketrekning fra Sinai i 1982. Men de løslatte var dømte kriminelle, og politiske fanger ble ikke inkludert.