«Klovn 3: The Final» er sår, pinlig og politisk ukorrekt

4

Når kinoene nå åpner igjen er det med premiere på en komedie. Det føles godt å kunne le av de to danske komikerne Frank Hvam og Casper Christensen etter flere uker med kinotørke.

De to danske komikerne har hatt stor suksess med Klovn både som tv-serie og kinofilm. Den første filmen Klovn The Movie kom i 2010, etterfulgt av Klovn Forever i 2015. Tittelen Klovn 3: The Final indikerer at dette er den siste av kinofilmene – og det er en verdig avslutning og en fornøyelse for alle tilhengere av pinlighetshumor.

Årets utgave er en mer avdempet film. Det er mindre pikk og mer sårhet. Oppskriften er den samme som den alltid har vært, nemlig at Frank blir lokket ut av det monotone familielivet av Casper. Resultatet er ytterligere prøvelser for hans allerede prøvde ekteskap.

Klovn 3 the Final (2020) 94min | Comedy | 13 March 2020 (Norway) Summary: Frank turns 50 and his good friend, Casper, invites him to Iceland on a boy's trip. However, the trip does not go quite as planned.
Countries: DenmarkLanguages: Danish

Alt går galt

Klovn 3: The Final tar utgangspunkt i Franks 50 års dag hvor Caspers gave er en helgetur til Island. Det går selvsagt ikke som planlagt. Frank mislykkes med å kopiere et av Caspers sjekkestriks på flyplassen. Det ender med politiforhør og at flyet går fra dem. Det hele er bare pinlig og de må holde kjeft om det for sine partnere. I stedet søker de tilflukt i villaen til Franks ferierende gjenbo og later som at de er på Island.

Det fungerer helt fint, inntil de slår på tv-nyhetene dagen etter og opplever at et vulkanutbrudd har stoppet all flytrafikk fra øya. De blir sittende askefast i villaen til gjenboeren på ubestemt tid.

Hvis du synest plottet høres kjent ut, kan det være fordi det er stjålet fra Ricky Gervais’ Netflix-film Special Correspondents fra 2016. Det er absolutt ikke første gang Casper Christensen og Frank Hvam stjeler med armer og bein; Klovn-serien er «inspirert» av HBO-serien Ingen grunn til entusiamse (Curb Your Enthusiasm) med Seinfeld-skaperen Larry David.

Politisk ukorrekt

Som vanlig for de to er pinlighetshumoren deres politisk ukorekt. De både spiller og leker med våre egne fordommer. Alt fungerer ikke like godt. Blant annet de mange dvergvitsene føles utdaterte. Franks fordommerer kommer mer til sin rette i et sammenstøt med en muslim som de to skal gjøre foretninger med. Samtidig tester ikke filmen våre grenser på alvor, slik tv-serien tidligere har gjort.

Klovn 3: The Final er ingen Oscar-kandidat, men byr på mang en god latter. Den er et verdig farvel til serien på kino og en duo som med sin pinlighetshumor har tråkket på våre ømme tær og utfordret vår egne moralske grenser.