The Atlanta Child Murders
The Atlanta Child Murders

Serie: «The Atlanta Child Murders» er solid true crime

4

I Atlanta forsvinner et urovekkende stort antall unge afroamerikanske gutter på slutten av 1970-tallet. De kunne være forsvunnet i uker og månedsvis før de ble funnet. Først etter at det niende offeret blir funnet drept dannes det mistanker om et mønster og en mulig seriemorder.

Det var 240 drap i Atlanta i 1979 og de unge guttene som ble funnet drept samme år var gjerne fra dårlige hjem eller at de ikke hadde noen hjem i det hele tatt. Hele 28 drapsofre skulle prege byens innbyggere og byens rykte ut i verden i noen få hektiske år.

Drap i kommunale strøk

Atlanta hadde på innovativt vis allerede i 1974 fått sin første afroamerikanske ordfører. Ordføreren hadde skapt mangfold og variasjon i politistyrken som bevæpnet nå patruljerte gatene for å beskytte byen. Men fraværet av en arrestasjon førte til at politietaten stadig mistet respekten, spesielt i den ene halvdelen av byen med de fattige kommunale områdene hvor drapene fant sted.

The Atlanta Child Murders  | TV Mini-Series (2019) Documentary, Crime | TV Mini-Series (2019) Summary: Between 1979 and 1981 29 African American children went missing and were found dead in Atlanta. Till this day, no person has been tried for these murders and the killer has never been confirmed.
Countries: USALanguages: English

En hardt presset ordfører poserer med en stor pengesum som er dusøren til den som kan bidra til å hjelpe dem. En spesialgruppe opprettes og jobber kun med disse drapene. Klarsynte undersøker åsteder og FBIs spesialister på atferdsanalyse bidrar til å finne de som står bak.

De mistenkte

De mistenkte er mange og varierte. Ku Klux Klan hadde tydelig tilstedeværelse i området samt et forståelig motiv. Andre mistenkte er kjente pedofile og produsenter av pornografi med mindreårige. En annen teori er at regjeringen står bak eller at det er en kriminalreporter og amatørradiooperatør som er drapsmannen. Ronald Reagan-administrasjonen og FBI brukte ubegrensede midler for å fange de som står bak, en person blir pågrepet, men de pårørende føler ikke at drapssakene blir løst.

Dette var en drapsgåte som pågikk over mange år og saken var på nyhetene nesten daglig. Utallige nyhetsreportasjer ble laget og filmskaperne har derfor et svært omfattende videomateriale til serien.  Den viser en unik tidskoloritt av en bydel i frykt som veksler mellom arkivopptak og ferske intervjuer med de pårørende. Slik klarer filmskaperne å lage et godt narrativ og en god oversikt over sakens utvikling over tid.

Sår tvil

Som seg hør og bør med slike dokumentarserier klarer den med gode dramaturgiske grep å presentere tvil og skape spenning om hvordan dette skal utvikle seg. Produksjonsmessig ligger den derfor i det høyere sjiktet, men til tross for at saken har pågått i 40 år, har den ikke den samme sjokkerende tvisten som man ser i de mer omdiskuterte moderne true crime-dokumentarene.

Historien om drapene i Atlanta har vært filmatisert både som miniserie og spillefilm på 1980- og 2000-tallet uten at det er behov for å undersøke disse nærmere. I 2018 kom derimot den svært vellagede og høyst interessante podkasten Atlanta Monster som gikk saken i sømmene.

Mindhunter

Saken ble også et av de sentrale historiene i den andre sesongen av Netflix-serien Mindhunter hvor FBI og adfersanalyse testes ut i Atlanta. Selv om du har kjennskap til saken gjennom en av disse to eksemplene er denne nye dokumentarserien fra HBO særs interessant og gir ny informasjon og nye vinklinger på saken. Den siste av seriens fem episoder ble sluppet på HBO Nordic denne uken og dokumentarserien kan nå sees i sin helhet.