«Corpus Christi» – en emosjonell uppercut

5

Regissør Jan Komasa gir oss en emosjonell uppercut med Corpus Christi. Filmen ble nominert til en Oscar, og det er åpenbart hvorfor: historien er overbevisende, og innholdet er gjenkjennelig -selv for de som ikke har religiøs oppveskt eller ståsted.

20-årige Daniel (Bartosz Bielenia) gjennomgår en åndelig oppvåkning mens han sonet en dom i et ungdomsfengsel, men hans kriminelle bakgrunn hindrer ham i å bli prest. I fengselet jobber som en assistent for fengselspresten. Drømmen hans er å bli prest, men fengselspresten forteller ham at ikke noe presteseminar vil ta ham inn med hans kriminell bakgrunn. Daniel får prøveløslatelse og flytter til en liten landsby hvor han har fått jobb på et sagbruk.

Boze Cialo (2019) 115min | Drama | 11 October 2019 (Poland) Summary: Daniel experiences a spiritual transformation in a detention center. Although his criminal record prevents him from applying to the seminary, he has no intention of giving up his dream and decides to minister a small-town parish.
Countries: PolandLanguages: Polish

Den dagen Daniel skal begynne på sagbruket, besøker han en lokal kirke. Her treffer han en ung kvinne (Eliza Rycembel) hvis fordommer for de som jobber på sagbruket får ham til å lyve om hvorfor han har kommet dit. Han forteller henne at han er omreisende prest og reiser fra prestegjeld til prestegjeld.

Overtar prestegjerningen

Han overbeviser henne. Den lokale presten tilbyr Daniel at han kan bli hos ham, men når presten får et illebefinnende på natten og må sendes til behandling blir Daniel bedt om å overta prestegjerningen inntil videre. Daniel samtykker i å overta ansvaret til han blir bedre. Han kaster han seg helhjertet inn i sitt midlertidige prestedømme, gir prekener og tar mot de som skal skrifte – han er hyrde for sin nye flokk og blir landsbyens åndelige autoritet.

Hovedrollen er imponerende tolket av Bartosz Bielenia.

Daniel får vite at samfunnet fortsatt er veldig påvirket av en bilulykke som skjedde nylig, der syv mennesker døde – seks tenåringer og en voksen. Daniel konstaterer raskt at bare seks ansikter er på minnetavlen i landsbyen. Landsbyen bærer et kollektivt sår og Daniel tar på seg oppgaven å helbrede det. Plutselig har livet hans en mening. Men fortiden hans, og den overhengende trusselen om at sannheten skal komme frem og avsløre ham ligger hele tiden under.

Filmen er inspirert av virkelige hendelser i Polen med falske prester. Corpus Christi viser religionens store betydning åndelig, men også som en maktfaktor i det polske samfunnet.

Jan Komasa har laget en imponerende film om moral, fordommer og skadeskutte sjeler. Hovedrollen er imponerende tolket av Bartosz Bielenia. Polen er en historisk tungvekter innen filmkunsten. Corpus Christi viser at polsk film er høyst levende og aktuell også i dag.