EDY05289.ARW

«The Eddy»-aktuelle Andre Holland: – Magisk å spille inn i Paris

Holland er kjent for sine roller i Moonlight, High Flying Bird og TV-serien The Knick. I den nye serien The Eddy, som blant annet er regissert av Oscar-vinner Damien Chazelle (La La Land), spiller den kritikerroste skuespilleren jazzmusikeren Eddy som sliter med å slå igjennom i Paris.

Eddy driver også en jazzklubb. Det er alt annet enn lett, blant annet på grunn av uenigheter blant de ansatte.

– Jeg spiller en karakter som har gjennomgått mye personlig. Han er en plaget sjel, og sliter med sorg og skyldfølelse, blant annet på grunn et komplisert forhold til datteren. Samtidig forsøker han å lykkes med musikk-karrieren i det parisiske jazzmiljøet. Karakteren er veldig mangefasettert. Så det var ikke vanskelig å takke ja til rollen, forteller Holland om sin rollefigur da vi møter ham i Berlin.

Hva slags forhold hadde du til jazz før denne serien?

– Jeg vokste opp med musikk. Familien min elsket å ha på musikk i huset – alt fra soul til poppmusikk. De satte også på jazz, men det var nok ikke det som ble spilt mest. Jeg har fått et helt annet og nytt forhold til jazz gjennom «The Eddy». Noe av det liker best å gjøre i disse dager, er å slappe av med jazzmusikk. Det er så beroligende, smiler han.

Jazzete innspilling

Hvordan vil du beskrive innspillingen?

– Opptakene var faktisk veldig jazzete. Vi hadde med andre ord stor frihet og improviserte mye, særlig i de to første episodene. For oss skuespillere var denne metoden fantastisk, men det var nok ikke helt problemfritt for jazzmusikerne på settet, ler han og fortsetter:

– Heldigvis hadde vi en glimrende musikkansvarlig, Angela Vicari, som tidligere har jobbet på en rekke produksjoner. Hun sørget for at samspillet mellom skuespillerne og musikerne gikk veldig bra. All ære til henne.

Det må ha vært fantastisk å spille inn Paris?

– Ja, så absolutt! Paris er jo tross alt kjærlighetens by. Det var som en drøm som gikk i oppfyllelse. Jeg kan ikke sist huske at en innspilling har vært så magisk som dette. Det blir kanskje en sesong to av «The Eddy». Skjer det, får jeg bo mer i Paris! Det har jeg ingenting imot.

Kjenner seg igjen i musikere

Hvordan var det å jobbe med «La La Land»-regissør Damien Chazelle?

– Det var storartet. Jeg har lenge ønsket å jobbe med ham, og jeg er stor fan av «La La Land» og hans andre filmer. Damien snakker flytende engelsk og fransk. Det var en stor fordel ettersom jeg dessverre ikke er så dreven i fransk, ler han.

Eddy er en karakter som kan være vanskelig å like. Hvordan var det å spille ham? 

 – Jeg føler ikke et sterkt behov for å spille likandes karakterer. Det viktigste for meg er å spille troverdige og menneskelige karakterer.

Finnes det noen likheter mellom musikere og skuespillere?

– Ja, jeg tror det. Jeg kunne i alle fall kjenne meg veldig igjen det å improvisere, måten ulike musikere samhandler og ikke minst intensiteten deres. Som musiker må du spille i takt med de andre, stole på hverandre og alt må fungere i en helhet, og sånn er det blant skuespillere også. Det er egentlig ikke så store forskjeller.

Går ut mot Oscar-akademiet 

Hvordan var det å se årets Oscar-utdeling hvor svarte skuespillere ble neglisjert?

– Hvordan skal jeg svare på det, spør han seg selv.

Etter en liten tenkepause svarer han:

– Jeg må si det var ganske skuffende. Det var også mange gode kvinnelige filmskapere som ikke ble nominerte. Så det er mange problemer med Oscar-utdelingen. Samtidig må jeg være ærlig på at jeg lenger trenger priser eller liknende for å få en bekreftelse på at jeg er en god skuespiller. Jeg er i den alderen at jeg følger meg trygg på meg selv og mine skuespillerferdigheter.

Hva tenker du om å gjøre en ny sesong av «The Eddy»?

– På en måte er det godt med trygghet. Skuespillere er jo frilansere. Men jeg vil jo gjerne utforske mange forskjellige roller og ikke spille samme rolle i mange år. Når det er sagt, tror jeg ikke det blir noe problem med denne serien. For Eddy er så rik og kompleks, og jeg har veldig lyst til å utforske ham mer.

De åtte episodene av The Eddy er ute på Netflix.