Netflix skal lage serie om Sveriges meste beryktede gangster

I går kunngjorde Netflix at de skal lage en dramaserie på seks episoder om livet til Clark Olofsson, en svensk kriminell som har blitt omtalt som en «kjendis-gangster» og er opphavet til Stockholms-syndromet. Bill Skarsgård har hovedrollen.

Det nye prosjektet skal regisseres av filmskaperen og trommeslageren Jonas Åkerlund. Åkerlund, som er mest kjent som musikkvideo-regissør, og som nylig regisserte thrilleren Polar (2019), med Mads Mikkelsen i rollen som en pensjonert snikmorder.

Manuset er basert på Olofssons selvbiografi og skrevet av regissøren selv, sammen med Fredrik Agetoft og Peter Arrhenius.

Stockholms-syndromet

Den beryktede gangsteren startet sin kriminelle karriere på 1960-tallet og ble en av Sveriges mest kontroversielle personligheter. Han er dømt for  narkotikahandel, drapsforsøk, overgrep, tyveri og flere titalls bankran. Han har tilbrakt  mer enn halve livet i fengsel, og har etterlatt seg et spor av traumer, hjertesorg, skuffelse og ødeleggelser.

Clark Olofsson er Sveriges meste berømte og beryktede gangster og mannen som er opphavet til Stockholm-syndromet. (Foto: Polisen)

På 1970-tallet ga Clark opphav diagnosen Stockholm-syndromet under et mislykket bankran i den svensk hovedstaden.

Ranet begynte med at en fange, Jan-Erik «Janne» Olsson på permisjon gikk inn på Kreditbanken ved Norrmalmstorg i Stockholm sentrum den 23. august 1973. Politi ble tilkalt og gikk inn i banken. Olsson var bevæpnet med en maskinpistol som en av politimennene ble såret i hånden av.

Olsson tok tre kvinner og en mann av bankpersonalet som gisler og krevde at Clark Olofsson skulle slippes ut av fengsel og skulle føres til ham. Olofsson ble hentet av politiet på fengslet i Norrköping og ble sluppet inn i banken. Der var det ytterligere en banktjenestemann sammen med gislene. Ved to tilfeller snakket Olofsson, Olsson, samt to av gislene med daværende statsminister Olof Palme. Dramaet ble avsluttet i og med at politiet satte inn gass. Ingen av ranerne eller gislene ble skadd.

Olofsson har siden den gang opprettholdt sin posisjon som kjendiskriminell, og lurt hele Sverige til å bli forelsket i ham, akkurat som han ønsket. Olofsson skal spilles av Bill Skarsgård.

Sannheter og løgner

Jonas Åkerlund beskriver Netflix-serien Clark som «en historie om den mest politisk ukorrekte mannen, som levde det mest politisk ukorrekte livet. Dette er den slags historier jeg alltid ser etter. En ultravoldelig, vittig, emosjonell, ekte og surrealistisk biografi som gir  Stockholm-syndromet et ansikt, men den handler ikke bar om Norrmalmstorg-ranet. Det er fortellingen om  hele livet og hva som gjorde ham til hvem han er, sannheten og løgnene i hans utrolige karriere. ”

Bildet viser politifolk med gassmasker, idet de fører Clark Olofsson medskyldige, Jan-Erik Olsson, ut i håndjern etter at Norrmalmstorgsdramaet er over. (Foto: Polisen)

Hovedrolleinnehaveren Bill Skarsgård legger til: “Clark Olofsson er, på godt eller vondt, en av Sveriges mest fargerike og fascinerende individer. Jeg aksepterer denne utfordringen med en følelse av glede blandet med frykt, og tenker at med Jonas og Netflix ved roret, kan vi fortelle en banebrytende historie med et tempo og galskap vi kanskje ikke har sett på TV før. Clarks liv og historie er så utrolig og skrudd fast at det til og med vil få Scorsese til å rødme. »

Serien lanseres eksklusivt på Netflix. Premieredato er ennå ikke offentliggjort.