Stillfoto fra filmen De Forbandede År af Anders Refn. Foto: Henrik Petit

«De forbandede år» – de privilegertes krig

3

Anders Refns familiekrønike fra andre verdenskrig er en fortelling om overklassen i Danmark under okkupasjonen. Vi møter rikmannsfamilien Skov hvor det er splid mellom familiemedlemme om hvordan den tyske okkupasjonen skal takles.

Karl Skov (Jesper Christensen) lever et privilegert liv med mor Eva (Bodil Jørgensen) og fem voksne barn i utkanten av København. Han har bygget seg opp fra grunnen og giftet seg inn i overklassen.

Når tyskerne strømmer inn over grensen i Sønderjylland 9. april handler det for fabrikkeier Karl Skov først og fremst om å lose  elektronikkfabrikken gjennom okkupasjon. Det gjelder å holde hjulene i gang. Hjertet hans ligger i England, men hjernen og lommeboken skjønner at ham må gjøre forretninger med tyskerne.

Vi følger foreldrene og deres fem voksne barn gjennom krigens tre år først år da den danske regjeringen samarbeidet med den tyske okkupasjonsmakten.

De forbandede år (2020) 152min | Drama, War | 13 March 2020 (Norway) Summary: Denmark, April 9th, 1940. Danish industrialist (portrayed by Jesper Christensen of James Bond fame) , cooperates and profits from the German occupation of Denmark. While his family finds themselves on opposite sides of the conflict.
Countries: DenmarkLanguages: Danish

De moralske dilemmaene familien står ovenfor understrekes når mor Evas tysk-jødiske barndomsvenninne og hennes ektemann dukker opp en kveld. De har flyktet fra Tyskland og vil ha hjelp til å komme over til Sverige.

Moral og økonomi

Rundt middagsbordet i familien er uenigheten stor.Det handler om samvittighet, politikk og kjærlighet – og de velger  alle forskjellige veier. Familiens tenåringsdatter forelsker seg i en tysk ubåtkaptein. Hun gifter seg med ham og flytter til Trondheim var han er stasjonert på ubåtbasen. Den eldste sønnen, Michael (Gustav Dyekjær Giese), støtter tyskerne i krigen og kjemper på Østfronten mens den nest eldste sønnen Aksel (Mads Reuther) er involvert i den kommunistiske motstandsbevegelsen. Felles for dem alle er at de må ta et valg om hvilken side de vil stå på – og hva de er villige til å ofre.

Akkurat som i Norge har danske filmen om andre verdenskrig handlet om helter. De forbannede år interessant nettopp fordi den gir et mer nyansert bilde av okkupasjonsårene i Danmark. Det er ingen tvil om både forarbeidet til dette ambitiøse prosjektet.

Det er solide skuespillere i alle roller. Som vanlig stjeler Jesper Christensen scenen – her er han imidlertid svært godt hjulet av Bodil Jørgensen som hans kone og ikke minst Mads Reuther i rollen som sønnen som går inn i den kommunistiske motstandsbevegelsen.

Serieformat

Regissør Anders Refn har gjort et grundig forarbeid. Filmen er basert på 20 års research på det som har vært filmskaperens store prosjekt. Filmen er gode to og en halv time lang. Problemet med filmen er at den bærer preg av at den opprinnelig var tenkt som en tv-serie.

En krønike som dette fungerer fortellermessig atskillig bedre i serieformatet med sitt store karaktergalleri og en historie som spenner over flere år. Plutselig slutter filmen uten at trådene er samlet når vi har vi nådd 1943. Det virker som man har beholdt seriemanuset og kuttet over tvers når den tilmålte spilletiden er nådd.

De forbannede år er en film med gode intensjoner, men ambisjonsnivået er lagt atskillig høyere enn det filmskaperen evner å levere.