Tospannet Dafoe og Ferrara

– Jeg liker å være travelt opptatt. Det gjør at jeg tenker mindre på døden, sier Willem Dafoe som er aktuell i Abel Ferraras nye film. Vi har møtt dem begge.

(BERLIN) Skuespilleren og regissøren er i storform da vi møter dem på Hotel Mandala i Berlin for å prate om deres nye film Siberia, som i korte trekk handler om en plaget bareier som lider av hallusinasjoner.

Filmens dystre tematikk legger ingen demper på humøret.

– Det er bare å sette seg ned i sofaen, smiler den fire ganger Oscar-nominerte skuespilleren, kjent fra filmer som Platoon, The Last Temptation of Christ og The Florida Project.

Dafoe er svært aktiv og har jobbet med flere av filmhistoriens største filmskapere. Men den regissøren han har jobbet mest med, er soleklart Ferrara. De har samarbeidet om hele syv filmer. Og flere skal det blir, lover Ferrara.

– Jeg elsker å jobbe med Willem. Vi utvikler for tiden flere nye prosjekter, sier regissøren og forklarer det langvarige samarbeidet:

– Willem er ikke redd for å kaste seg ut i nye utfordringer. Han er alltid på søken etter inspirasjon, og han liker å være svært involvert i hele produksjonsløpet – helt fra manusstadiet til klippingen. Jeg kjenner ikke til skuespillere som er så dedikerte som Willem. Det er et dynamisk samarbeid. Vi inspireres av hverandre. De fleste skuespillere friker ut når de jobber med meg. Men de eneste som ikke gjør er det er Willem og amatørskuespillere, ler han.

I Siberia går Dafoe gjennom et mentalt mareritt og drømmelandskap.

Lært hverandre å kjenne

Dafoe sier de etter syv spillefilmer kjenner hverandre svært godt.

– Abel vet veldig godt hva jeg liker å gjøre, og hva jeg ikke liker. Han er veldig opptatt av at scenene som skal bli så bra som overhodet mulig. Det er derfor viktig med et nært samarbeid mellom alle i staben og skuespillerne. Jeg liker for eksempel å snakke mye med fotografen og lyssetteren. Det lar Abel meg gjøre. Han involverer meg i den kreative prosessen. Dette er nok hovedgrunnen til at vi har samarbeidet så godt. Er du ikke enig Abel?

Ferrara repliserer lynkjapt: – Det kan du banne på! Det å lage film er et gruppesamarbeid. Jeg skjønner egentlig ikke hvorfor alle journalister er så opptatte av oss. Vi er jo bare frontfigurer for filmen. Vi har ikke laget denne filmen alene, sier regissøren.

– Ønsker ikke å bli «satt»

Willem, du er nå 64 år og fortsatt svært aktiv. Hva er det som inspiserer deg til å fortsette?

– Det handler i stor grad om å nå ut til et stort publikum. Men det er også viktig å kjenne på pulsen og utfordre meg selv. Det er også en deilig følelse å leve meg inn i andre karakterer. Og det at jeg er så travel, gjør at jeg tenker mindre på døden. Det er jo bra, ler han.

Du er kjent for å veksle mellom roller i studioproduksjoner og indepententfimer. Er det noen forskjell på å være med i en Ferrara-film sammenliknet med en stor Hollywood-film?

– Det er det egentlig ikke. Jobben er den samme. Som skuespiller må man prestere foran kamera. Men det er klart at man ikke alltid har så stort kreativt handlingsrom på en storfilm. Men samtidig varierer det fra prosjekt til prosjekt. Jeg trives godt med å spille i mange forskjellige filmer. Det er viktig for meg å ikke bli «satt». Jeg trenger å bli utfordret av ulike regissører, sier Dafoe.

Oppfølger på trappene

Abel, du nevnte at dere har flere prosjekter i planleggingsfasen. Hva blir deres neste film?

–Det er ikke helt bestemt ennå. Men vi vurderer å lage en oppfølger til Tommaso hvor Willem portretterer en kunstnersjel i Roma. Jeg tror ikke det blir vanskelig å få finansiert den. Willem er jo tross alt en stor stjerne, og jeg har et stort nettverk her i Europa og i USA.