«13 måneder» – rystende fortelling om dansk IS-fange

5

13 måneder er intens og spennende og klaustrofobisk  film som den danske fotografen Daniel Rye som satt over ett år i IS-fengselet i Raqqa i Syria.

Filmen er basert på forfatteren  Puk Damsgårds bok «Ser du månen, Daniel» som forteller historien om Daniel Rye. Det er fortellingen om idrettsutøveren som har forsaket utdannelse til fordel for en idrettskarriere som turner. En skade setter en stopper for turnkarrrieren. Han har alltid vært interessert i fotografi og kommer i lære – første turen går til et krigsrammet Somalia.

Ondskap satt i system

Tilbake i Danmark reiser han i 2013 ut på sitt første selvstendige frilansoppdrag – til Syria. Intensjonene hans er å lage en fotoreportasje om livet til de som lever på syrisk side ved grensen til Tyrkia. Han har laget sitt eget trygge opplegg. Tanken hans er at han skal besøke landsbyene i Syria på dagtid og så reise tilbake og overnatte på tyrkisk side, men det hele går galt.

Han blir tatt til fange og sendt til IS-fengselet i Raqqa – den islamske terrorstatens hovedstad.

13 Måneder (2019) 138min | Drama | 20 March 2020 (Norway) Summary: The story of Danish photographer Daniel Rye, who was captured by ISIS in Syria in 2013 and held hostage for 398 days.
Countries: Denmark, Norway, SwedenLanguages: Danish, English

Daniel blir slått, ydmyket og utsultet. Han prøver å begå selvmord, men havner i en celle sammen med en rekke andre kidnappede journalister, blant dem amerikanske James Foley som seinere ble henrettet.

Kamp mot systemet

Det er en grusom historie som regissørene Niels Arden Oplev  og Anders W. Berthelsen glimrende har overført til kinolerret. Det er et intenst drama hvor vi følger både Daniels Ryes skjebne og kamp for å overleve i fangehullet, men også familien hjemme som kjemper sin kamp for å skaffe løsepenger slik at Daniel kan kjøpes fri fra IS.

Daniels familie er en helt vanlig mennesker som å kort tid må skaffe 15 millioner danske kroner. Det hele må skje i hemmelighet uten at media får greie på det, og uten hjelp fra den danske staten  som av prinsipp ikke betaler løsepenger. Til å forhandle for seg får de en tidligere dansk offiser som også forhandler på vegne av James Foleys  spilt av Anders W. Berthelsen.

Håp, liv og død

Esben Smed gjør en usedvanlig sterk rolletolkning i hovedrollen som Daniel Rye. Mange har sikkert sett ham i tv-serien Lykke-Per, som ligger ute på NRK, hvor han har hovedrollen.  I 13 måneder viser han nok en gang at han hører med blant toppsjiktet av skandinaviske skuespillere. På imponerende vis evner han å formidle smerten, håpet og desperasjonen som Daniel opplever.

Det er i det hele tatt solide skuespillerprestasjoner. Anders W. Berthelsen er som alltid soldi. Han utstråler den nødvendige tryggheten som forhandleren Arthur. På hjemmeplan imponerer Sofie Torp i rollen som Daniels storestøster som kjemper som en løvinne for sin bror.

13 måneder er en fortelling som går rett til hjertet og samtidig ryster deg. Filmen ble sett av en halv million i hjemlandet Danmark – den fortjener også et stort norsk publikum.