snatchers

VOD, DVD og Blu-ray: Parasitt og graviditetsmonster i «Snatchers»

2

Snatchers er en moderne ungdomsgrøsser som spiller graviditetsangst og som låner elementer fra It´s Alive og Alien.

Det er første skoledag etter sommerferien og Sara gjør alt hun kan for å få oppmerksomheten til Skyler som hun fortsatt tror er kjæresten hennes. Han har derimot fått seg noen driftige interesser i løpet av sommerferien i Mexico, men Sara klarer til slutt å få ham til sengs. Noe skurrer riktignok etter den jomfruelige opplevelsen og i løpet av et døgn er Sara gravid og har gitt fødsel til et uhyggelig vesen.

Inspirert av Diablo Cody?

Snatchers har et ønske om å være en hybrid mellom Diablo Codys velskrevne tenåringsgraviditetskomedie Juno (2007) og blodtørstige ungdomsgrøsser Jennifer´s Body (2009). I forbindelse med sistnevnte byr Snatchers på klassiske praktiske effekter og til tider blodig splatter. Men retronostalgiske effekter hjelper lite når den ungdommelige humoren ikke er har samme velskrevne snerten som kjennetegner Codys manus og filmen ser ut til å ha en målgruppe som kanskje ikke engang er gammel nok til å se den i Norge.

Oppbygning og tematikk er lik de mange skrekkomediene som ble laget på 1980-tallet, men den mangler sjarmen som fører til at man ofte har et gjensyn med disse. Årsaken er nok at Snatchers i utgangspunktet var laget i episodisk kortform gjort tilgjengelig i samarbeid med Sundance filmfestival for siden å bli oppgradert til spillefilm vist under SXSW filmfestival.

Ingen ny Aronofsky

Darren Aronofskys Mother (2017) var en raffinert og en slags innovativ hommage til Rosemary´s Baby (1968). Snatchers låner elementer fra klassikere som It´s Alive (1974), Alien (1979) og John Huges-filmer og moderne ungdomsfilmer om graviditet og skrekk som It Follows (2014) og Antibirth (2016). Det hele blandes inn med tematikken overtro og ulovlig innvandring fra Mexico, men uten at dette blir noen kommende klassiker. Forhåpentligvis kommer det noe mer raffinert fra regissørduoen Stephen Cedars og Benji Kleiman neste gang. Snatchers kan sees på VOD, DVD og Blu-ray nå.