«Jojo Rabbit»-regissør Taika Waititi i retrospektiv

Etter at Taika Waititi nylig ble annonsert som regissør av en ny Star Wars-film er det ekstra interessant å se på videoaktuelle Jojo Rabbit på nytt med nye øyne og ikke minst se på hans filmografi i retrospektiv.

Taika Waititi vant Oscar for beste adapterte manus for Jojo Rabbit og har også regissert sesongfinalen av Disney+ serien The Mandalorian. Etter denne testen har de gitt ham det ærefulle oppdraget å lage en ny Star Wars-film. De aller fleste, omtrent 200.000 kinogjengere, vil nok forbinde hans navn med Thor: Ragnarok (2017). Men for de som ikke er så inne i Marvel-universet kan man se nærmere på hans øvrige interessant titler hvor han har finpusset sin særegne miks av drama og humor.

Særegen humor

Waititi debuterte på klassisk vis med den smårare romantiske independent-komedien Eagle vs Shark (2007). Her gjør han gjenbruk på Jemaine Clement som han hadde regissert i humorserien Flight of the Conchords og lar han spille en lignende rolle. Historien handler om de to nerdene Jarrod og Lily som finner hverandre gjennom en snodig fortelling med humor og fortellerteknikk som han fortsatt bruker i Jojo Rabbit. Eagle vs Shark ble i sin tid gitt ut på DVD i Norge, men kan også finnes på ulike VOD-tjenester.

Hans store gjennombrudd kom med en annen komedie. I den underfunderlig mokumentaren What We Do in the Shadows (2014) følger et kamerateam tre vampyrer som bor i et kollektiv. Her går Waititi i fotsporene til sin landsmann Peter Jackson og hans Forgotten Silver (1995) og har laget et innovativt og morsomt tilskudd både til vampyr- og mokumentarsjangeren. Her lekes og harseleres det med etablerte regler og What We Do in the Shadows er utvilsomt en særs morsom film. Filmen ble satt opp på kino i Norge hvor den fikk strålende anmeldelser, men den ble dessverre ingen massiv suksess. What We Do in the Shadows er tilgjengelig på DVD og Blu-ray og en TV-serie av universet kan strømmes på HBO Nordic. Serien ble nylig fornyet for en tredje sesong.

Oppvekstskildringer

Taika Waititi har laget tre oppvekstskildringer og paradoksalt nok få uker etter at den første Thor-filmen ble satt opp på kino i 2011 kunne noen utvalgte se hans andrefilm Boy (2010) på Kristiansand Internasjonale Barnefilmfestival. Oppvekstskildringen Boy (2010) er lagt til 1980-årene og handler om 10 år gamle Boy som ønsker å treffe sitt store forbilde Michael Jackson. Han blir satt i en kinkig situasjon da hans far plutselig vender hjem og igjen spiller Waititi på humor og de merksnodige situasjonene. Boy gikk sin seiersgang på festivaler rundt om i verden og den vant blant annet pris for beste barnefilm i Berlin i 2010. Filmen ble aldri gitt ut fysisk i Norge, men den kan kjøpes som importutgave på DVD eller Blu-ray fra enkelte forhandlere.

Hunt for the Wilderpeople (2016) er hans andre oppvekstskildring om en uvanlig gutt og en svært uvanlig fortelling. Ricky er et vanskelig fosterbarn fra storbyen som sendes til et fosterhjem i ødemarken hvor han nok en gang har problemer med å passe inn. Det ender med at han rømmer ut i naturen med en sær nybygger og som utløser en nasjonal menneskejakt.Det er en fin miks av drama og humor om personer som ikke passer inn, men som passer sammen. Hunt for the Wilderpeople ble utgitt på DVD og Blu-ray og er også tilgjenglig på ulike VOD-tjenester.

Marvel-blockbuster

Da Disney ansatte Taika Waititi for å lage Thor: Ragnarok (2017) var det hans særegne teft for varm humor som skulle revitalisere karakteren som Kenneth Branagh hadde introdusert på sitt noe generiske vis. I filmen vender Thor tilbake til Åsgard etter å ha stukket av fra fengsel. Thor og Loke møter sin ukjente onde søster Hel som deres far, Odin, har holdt skjult for dem. Hun har kommet for å ta makten over Åsgård, og besitter på enorme krefter så Thor og Loke må finne noen å alliere seg med. Thor: Ragnarok ble en massiv suksess! Det er en av de morsomste Marvel-filmene og har alt som skal til for å bli en kultklassiker, skrev vår anmelder.

Videoaktuelle Jojo Rabbit (2019) er kanskje filmhistoriens mest absurde antikrigsfilm. Det er en satirisk komedie og en antikrigsfilm fra andre verdenskrig om 10 år gamle Jojo som bor sammen med sin mor Rosie i Nazi-Tyskland. Han er med i Hitlerjugend og drømmer om å kjempe for sitt store idol Hitler som også fungerer som hans imaginære venn og kompanjong. Jojo er dessverre ingen god soldat, skader seg selv og må holde seg hjemme. Her oppdager han en hemmelig beboer som heter Elsa.

Sort komedie

Waititi harselerer her med nazismen på samme måte som han tidligere har gjort med vampyrer. Det er på en måte en oppveksthistorie lagt til andre verdenskrig. Det er absurd, svært uvanlig til å være en krigsfilm, den tar krigen på kornet, og ikke minst er det en underfunderlig humor som ligger under overflaten uten at det blir klassisk komedie. En god beskrivesle er Anne Franks dagbok møter Allo Allo. Det er en ny måte å fortelle historien om andre verdenskrig som har blitt fortalt utallige ganger tidligere. En vellykket og fornyet måte. New zealenderen Taika Waititi har bakgrunn med jødisk mor og maorisk far, og ikke minst bakgrunn i flere komedier, og han har dermed alibi for sitt harselas. Humor blir ikke stort svartere enn dette!,skrev vår anmelder da filmen hadde kinopremiere.