«The Peanut Butter Falcon» - En feelgood-fabel av de sjeldne!
5Total vurdering

En flåte driver sakte nedover den langstrakte Carolina-kysten. Hele konstruksjonen ser passe hjemmelagd ut. Det er egentlig bare noen planker spikret sammen over rustne parafintønner.

Et lite seil og en åre sørger fremdrift og styring. Det er tre mennesker om bord, hver med sin fortid og sine drømmer. Deres endelige mål er den sagnomsuste fribryterskolen lengre sør på kysten.

En moderne fabel

The Peanut Butter Falcon er en film helt utenom det vanlige. Regissører Tyler Nilson og Michael Schwartz gir oss det som på overflaten er en klassisk «road movie» om vennskap, omtanke, selvrealisering og det å overvinne fordommer. Filmen er også en moderne gjenfortelling av Mark Twain’s Huckleberry Finn. Det er et eventyr, en moderne fabel og en heltereise langs den lange kysten. Og som i et hvert godt eventyr, møter våre helter farer, utfordringer, hjelpere, skurker og kanskje til og med et troll eller to.

The Peanut Butter Falcon (2019) 97min | Comedy, Drama, Sport | 24 April 2020 (Norway) Summary: Zak runs away from his care home to make his dream of becoming a wrestler come true.
Countries: USALanguages: English

Fantastiske hovedroller

På den hjemmelagde flåten treffer vi den småkriminelle redneck-fiskeren Tyler (spilt av Shia LaBeuf). Han er på rømmen fra rivalene Duncan og Ratboy etter litt… vel, mye… hærverk. Tyler drømmer om en ny start i Florida. Han er også jaget av sin fortid og sine traumer, og føler seg ansvarlig for brorens død i en trafikkulykke. Livet har servert ham nederlag etter nederlag. Kanskje det han trenger mest av alt er en god venn?

Vennen han finner er 22 år gamle Zak, spilt av fantastiske Zack Gottsagen. Med Downs Syndrom er det i utgangspunktet ingen som tror Zak er i stand til å klare… vel, noe som helst, egentlig. Zak har nylig rømt fra gamlehjemmet der han ble tvunget til å bo i flere år mws staten som verge. Uten familie eller penger til å betale helsevesenet i USA, har unge Zak måtte tilbringe all sin tid med mennesker i de siste kapitelene av sine liv. En drøm om å bli profesjonell fribryter, akkurat som hans store helt Saltwater Redneck, leder til rømming og frihet.

Vi møter også Eleanor, spilt av Dakota Johnson, som jobber som frivillig på gamlehjemmet Zak rømte fra. Hun vil det beste for Zak, men er klar over at det å bo sammen med gamle mennesker ikke er ideelt for en 22-åring med drømmer om et fullverdig liv.

En etterlengtet gledesspreder

The Peanut Butter Falcon er en glede å se. Shia LaBeuf er knallbra i rollen som Tyler, men det er spesielt Zack Gottsagen som lyser opp denne filmen. Det er ikke ofte vi ser mennesker med Downs Syndrom representert på denne måten i film eller media. Jeg var i utgangspunktet nervøs for at filmen skulle servere humor på bekostning av Gottsagen, men dette er en film som løfter ham frem i rampelyset og gjør hans rolle til filmens sterkeste.

Filmen er en skikkelig gledesspreder, noe kanskje mange av oss trenger i disse dager. Den kan være litt overtydelig på budskapet sitt til tider, men det passer godt med den nesten eventyraktige stemningen i historien vi er så heldige å få være med på.

På slutten av filmen satt jeg med tårer i øynene og et stort glis på munnen. Jeg anbefaler denne på det varmeste.

Om forfatter

Eirik Bull er filmjournalist og kritiker. Han har utdanning innen film- og tv-produksjon, markedsføring og merkevareledelse. Eirik er redaktør for den engelskspråklige filmnettsiden FilmLore og er skriver frilans for Cinema. Han har en stor interesse for science fiction, fantasy, mytologi og popkultur.

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen