«For Sama» – årets modigste film

6

Waad Al-Kateab og Edward Watts har laget dypt rystende film om beleiringen av Aleppo. Det er møte med menneskelig ondskap på veien mot byens død.

Hvor nær kan du komme? Hvor ekte kan det være? Det er spørsmål du kan stille om en dokumentar. Det er vanskelig å se at du kan komme noe nærmere enn Waad Al-Kateabs film fra Aleppo.Den lokale kunnskapen er det som skiller filmen fra den ellers verdifulle dekningen vi får fra store nyhetskanaler.

Bombardering

Den unge filmfotografen Waad Al-Kateab, som vant en Emmy for sine rapporter  Inside Aleppo. Hun holder seg i byen gjennom de verste månedene under bombardementet i 2016. Hun gjør det fordi hun vil registrere hva som skjer og fordi mannen hennes, Hamza Al-Kateab, er en av få leger i byen og aktivist mot Assad-regimet.

For Sama (2019) 100min | Documentary, War | 13 September 2019 (UK) Summary: FOR SAMA is both an intimate and epic journey into the female experience of war.
Countries: UK, SyriaLanguages: Arabic, English

Waad Al-Kateab har filmkameraet med seg i alt i fem år fra det starter med protester og demonstrasjoner mot regimet. Så begynner beleiringen og det er da hun gifter seg med Hamza og de får en datter. Ektemannen Hamza leder sine medarbeidere – unge leger som ham selv. Sammen bygger de sitt eget sykehus. De gjør det fordi det forrige sykehuset gjentatte ganger ble bombet av Assads russiske allierte.

Brutalt

Filmen tar oss tilbake til 2011 og starten på studentprotestene i Aleppo. Anti-Assad graffiti er sprayet på vegger og Waad er en 18 år gammel filmstudent på den tiden. Hun registrerer scenene på en mobilen. Hun filmer det brutale politiets svar på protestmarsjene. Hun er der en tid senere når lik av unge menn som er torturert og skutt blir hentet fra elva i øsende regn og lagt i likposer.

Waad registrerer hver grusomhet; de døde og de døende, de gråtende familiemedlemmene, blodet på gulvet, de ødelagte lemmene. Hennes legemann står midt i det hele og tar raske avgjørelser om enkeltskjebner.

Se FOR SAMA her

Tittelens Sama er i virkeligheten den sentrale karakteren, Waad og Hamzas førstefødte. Hennes oppvekst handler om hvordan man unngår granaten som hagler ned over  Øst-Aleppo. ‘Sama’ betyr ‘himmel’, og jenta ble navngitt til ære for himmelen ovenfor Aleppo. Moren opplever at Sama er lokket av lyden av bomber. Det smerter henne at hun ikke gråter som en normal baby skulle gjøre når slikt skjer. Vil hun tilgi moren sin når hun blir voksen for at de ble værende i Aleppo? Eller for at de deretter forlot byen? Begge spørsmålene er relevante for historien om denne beleirede familien som lever under ekstraordinært press.

Modig filmskaper

Mye av opptakene i Waad angår barn, drept eller lemlestet av klasebomber, klorgass, tønnebomber og luftangrep. Sykehuset blir beskutt med raketter, venner, ansatte blir drept, det er kaos, men ektemannen Hamza fortsetter bare å gjøre det han kan for å redde liv.

Mange scener er nesten uutholdelige. Det er hjerteskjærende scener – som sekvensen der Mohamed, den yngste av tre brødre, blir brakt inn til sykehuset etter et bombardement. Legene opplever at han ikke har noen puls. Hans to brødre, som er rundt ti eller elleve år, omfavner hans livløse kropp og glidelåsen trekkes opp over den grønne likposen.

Waad Al-Kateab er utvilsomt en av de modigste filmskaperne i vår tid. Det kommer garanter flere filmer fra henne. Familien bor for tiden i Øst-London etter et år i Tyrkia og den 26 år gamle filmskaperen er ansatt i Channel 4 News / ITN i England.

Filmen er tilgjengelig på en rekke strømmetjenester. Ikke gå glipp av denne filmen, men stålsett deg for sterke inntrykk!