Trailer: Klarer Peter Stormare å løse gåten med «The American Runestone»?

Se den nye traileren til dokumentarserien, som har premiere på Viaplay 21. juni. I dag slippes den offisielle traileren for Peter Stormares nye dokumentarserie The American Runestone.

Hollywood-stjernen ønsker å løse gåten rundt den mye omdiskuterte runesteinen The Kensington Runestone – som velter hele den amerikanske historien om den er bevist å være ekte. Dokumentaren følger Stormare på en personlig og ofte humoristisk reise gjennom Minnesota for å avdekke sannheten om runestein gjennom møter med lærde og skeptikere.

Kontroversiell

Å grave seg inn i gåten til The Kensington Runestone er mildt sagt kontroversiell – noe Peter Stormare får oppleve i serien. Han blir advart om at emnet er tabubelagt, og mange forskere ønsker ikke å svare på spørsmålene hans.

– Jeg kjemper mot forskere som er redde for å miste jobben, sier Peter Stormare.

Runesteinen har skapt mye debatt over hele verden. På runesteinen sies det at den ble reist av vikingene i 1362 – over et århundre før Christopher Columbus skal ha oppdaget Amerika. Svenske Olof Öhman, som fant steinen i bakken under et tre på eiendom sin  i USA i 1898, kommer fra nabobyen til Peter Stormares hjemby i Hälsingland. Olof ble raskt siktet for forfalskning til tross for fravær av direkte bevis.

Peter Stormare mener at steinen har snakket til ham og at han ser det som sitt kall å gi Olof Öhman oppreisning. Med seg på turen har han amatørarkeologen Elroy Balgaard fra  Minnesota som deler sin fascinasjon for runesteinen.

– For meg har det viktigste vært å reinvaske Olof Ömans. Vi kommer fra samme hjemland, det er nøyaktig 100 år mellom oss og han emigrerte til Amerika 100 år før meg. Det føles som om våre veier var ment til å krysses, sier Peter Stormare.