VOD, DVD og Blu-ray: Forblåst galskap i «The Lighthouse»

4

Robert Eggers er en interessant regissør som jobber med historier litt på siden av det sedvanlige. Til sin andrefilm The Lighthouse har han fått med seg Willem Dafoe og Robert Pattinson i en vanvittig fabel på en forblåst øy.  

Eggers debutfilm The Witch (2015) var en dyster heksefilm Inspirert av gamle eventyr og svært religiøse engelskmenns kolonisering av New England på 1600-tallet. Her handlet det om en utstøtt familie som lever under harde kår i et ugjestmildt, ufruktbart landskap og hvor noe sakte, men sikkert splitter familien.

Også i andrefilmen The Lighthouse (2019) handler det om personer som lever under harde kår på et ugjestmildt, forblåst sted. Etter at den forrige hjelperen døde, ankommer erstatteren Howard (Pattinson) et fyr på en avsidesliggende forblåst øy. Fyrvokteren Wake (Dafoe) behandler ham dårlig fra første sekund og setter ham til å gjøre reparasjoner og annet vedlikehold selv om Howard har blitt ansatt til å vokte fyret på lik linje med Dafoe.

The Lighthouse (2019) 109min | Drama, Fantasy, Horror | 24 January 2020 (Norway) Summary: Two lighthouse keepers try to maintain their sanity whilst living on a remote and mysterious New England island in the 1890s.
Countries: Canada, USALanguages: English

Galskap

Uenigheter og isolasjonen fører til at de to går hverandre på nervene allerede fra starten av og konflikten eskalere raskt ytterligere. Det stormfulle været blir ytterligere ugjestmildt samtidig som alkoholmisbruk og matrasjonering driver de to til vanvidd. Havets vesener, som spiller en viktig rolle blant sjøfolk, skal dessuten sørge for at de mister grepet ytterligere med påfølgende vanvidd og galskap.

The Witch var en langsom og neddempet heksefilm med dyster og mørk tone, ikke ulikt Triers Antichrist (2009). Den uvanlige og interessante vinklingen fortsetter i The Lighthouse. Også den er en mørk og dyster film om isolasjon, men hvor heks er byttet ut med sjømenns egen folklore som sirener og havets andre nådeløse vesener.

 Lik Ondskapens hotell

Teknisk er The Lighthouse filmet i sort hvit med eldgamle kameralinser og dermed presentert i den gamle bildeformatstandarden 4:3. Årsaken var ønsket om å presentere den i en slags filmhistorisk stil i tråd med handlingen som foregår på 1890-tallet. Skuespillerduoen Robert Pattinson og Willem Dafoe leverer begge fremragende kraftprestasjoner.

Historien kan minne om Hans Petter Molands Kjærlighets kjøtere (1995) eller som en slags Ondskapens hotell (1980) hvor snøstormens isolasjon og den snikende galskapen er erstattet av hav som omkranser en øde øy. Kuriost nok laget også Xavier Gens nylig en noe tematisk lik fabel om ung mann som ankommer en øde værutsatt øy med amfibieskapninger i Cold Skin (2017), dog med litt mer fokus på action og effekter.

Innovative A24

Det er det innovative produksjonsselskapet A24 som står bak denne noe smale filmen og fortsetter en trend da har gjort med andre lignende sjangerfilmer som Midsommar (2019), Hereditary (2018) og It Comes At Night (2017). A24 står i bresjen for den nye såkalte skrekkfilmbølgen «Elevated horror» som er en smartere og mer raffinert kvalitetsutgave av skrekkfilmen med kunstneriske tilsnitt. Dog må det påpekes at The Lighthouse er mer et drama enn en skrekkfilm og dessverre ikke er den beste A24 har stått bak.

Selv om The Lighthouse har blitt skamrost av kritikere og blitt Oscar-nominert er dette en smalere film myntet på det kvalitetsbevisste arthaus-publikummet fremfor de ute etter en grøsser. Som historie utenfor den sedvanlige narrative historien man som oftest ser er filmen interessant, men den faller samtidig mellom to sjangerstoler. The Lighthouse er tilgjengelig på VOD, DVD og Blu-ray nå.