Annecy er verdens største festival for animasjonsfilm, og My Favorite War vant den internasjonale konkurransen Contrechamp for langfilm på den franske festivalen.

Norsk-latviske Ilze Burkovska Jacobsen var den eneste kvinnelige regissøren i hele langfilm programmet.Filmen er en personlig, animert dokumentarfilm som forteller historien om regissørens oppvekst i Latvia under Sovjetunionen i årene 1970-1990. Regimet i Sovjetunionen brukte andre verdenskrig som et betydelig ideologisk våpen for å skremme og undertrykke befolkningen under den kalde krigen.

Norsk-latviske Ilze Burkovska Jacobsen vant vant på verdens viktigste animasjonsfestival (Foto: Kristaps Kalns)

Når Ilze finner et bein fra en tysk soldat i sandkassa begynner hun å finne andre historier begravd under propagandaen begynner hun å lete etter andre historier begravd under propagandaen. “Jeg måtte ta et valg da – hvem vil jeg bli og hva tror jeg på? De samme spørsmålene unge generasjoner stiller seg i dag ”.

My Favorite War starter sin reise på kino og TV i løpet av året. Det er ikke ofte norske langfilmer får innpass på festivalen; sist var med Mats Groruds Tårnet (2018). Den turner fremdeles på festivaler over hele verden.

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Han er utdannet ved Høgskolene i Volda og Bø. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært redaktør for Cinema (tidl. Film & Kino) siden 2008. Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen