Den norske animerte dokumentarfilmen «My Favorite War» vant Annecy-festivalen

Annecy er verdens største festival for animasjonsfilm, og My Favorite War vant den internasjonale konkurransen Contrechamp for langfilm på den franske festivalen.

Norsk-latviske Ilze Burkovska Jacobsen var den eneste kvinnelige regissøren i hele langfilm programmet.Filmen er en personlig, animert dokumentarfilm som forteller historien om regissørens oppvekst i Latvia under Sovjetunionen i årene 1970-1990. Regimet i Sovjetunionen brukte andre verdenskrig som et betydelig ideologisk våpen for å skremme og undertrykke befolkningen under den kalde krigen.

Norsk-latviske Ilze Burkovska Jacobsen vant vant på verdens viktigste animasjonsfestival (Foto: Kristaps Kalns)

Når Ilze finner et bein fra en tysk soldat i sandkassa begynner hun å finne andre historier begravd under propagandaen begynner hun å lete etter andre historier begravd under propagandaen. “Jeg måtte ta et valg da – hvem vil jeg bli og hva tror jeg på? De samme spørsmålene unge generasjoner stiller seg i dag ”.

My Favorite War starter sin reise på kino og TV i løpet av året. Det er ikke ofte norske langfilmer får innpass på festivalen; sist var med Mats Groruds Tårnet (2018). Den turner fremdeles på festivaler over hele verden.