Hollywoods komediekonge til Cinema: – Fantastisk at nordmenn får se min nye film på kino, sier Judd Apatow

Judd Apatow, mannen bak filmer som 40 Year-Old VirginKnocked Up og This Is 40, er nå klar med The King of Staten Island. 

I USA og en rekke andre land ble dramakomedien lansert direkte på strømmetjenester, mens i Norge får den kinopremiere førstkommende fredag – til stor glede for alle Apatow-fans!

Filmen er basert på livet til hovedrolleinnehaveren og Saturday Night Live-stjernen Pete Davidson. Vi møter Petes karakter Scott Carlin i midten av 20-årene. Han har ingen jobb og driver dank, men drømmer om å bli tatovør. Samtidig sliter han med traumer etter at han mistet faren, en brannmann, da han var syv år gammel. Og ting blir ikke bedre når moren (Marisa Tomei) får en ny kjæreste.

Frustrerte menn

I Apatows filmer møter vi ofte unge menn som sliter med å tilpasse seg voksentilværelsen.

– Jeg synes det er fascinerende å følge unge personer som har det vanskelig og ikke tenker klart. Disse karakterene gjør så mange irrasjonelle ting som er morsomme å se på, sier regissøren til Cinema på telefon fra Los Angeles.

Han sier han selv kjenner seg igjen i disse karakterene.

– I år fyller jeg 52 år, men jeg kan ikke akkurat si at jeg føler meg smart for det. For å være helt ærlig tror jeg vi opplever et kontinuerlig nervøst sammenbrudd. Det er bare det at vi takler det på ulik måte. Vi slutter aldri å vokse opp, ler han og fortsetter:

– Som den 104-år gamle skuespilleren Norman Lloyd uttalte til meg: «Jeg har ikke blitt klokere med årene».

Grepet av historien

Apatows nye film er morsom, men med mange sterke scener.

– Jeg ble grepet av Petes historie. Han er en veldig interessant person. Det at han hadde vokst opp uten en far og aldri tatt et skikkelig oppgjør med sine egne tanker og følelse, var et spennende utgangspunkt for en film.

Men det var ingen lett film å lage, forteller Apatow.

– Jeg var ekstremt redd for å gjøre en dårlig jobb. Det var et enormt ansvar å lage en film om en ekte persons liv. Jeg følte hele tiden et press, men det pushet meg til å gjøre en så god jobb som overhodet mulig. Det hjalp meg veldig at Pete var så lett å jobbe med.

Den erfarne regissøren var ikke høy i hatten da han viste filmen til Davidsons familie for første gang.

– Jeg var så nervøs og hadde ingen anelse om de ville like filmen. Men heldigvis gjorde de det. Det var et sterkt øyeblikk da moren kom bort til oss og sa at filmen hadde gjort inntrykk på henne. Jeg er også glad for at Pete likte filmen, og at filmen har hjulpet ham med å få ro i sjelen.

Behov for originale filmer

I 1999 startet han Apatow Productions. Selskapet har ikke bare produsert hans egne filmer, men også andres filmer og serier som AnchormanGirls, Superbad, BridesmaidsThe Big Sick og mange flere.

Apatow sier han ikke var forberedt på suksessen.

– Jeg ville aldri trodd at selskapet skulle eksistere i over 20 år! Det er jo helt vanvittig å tenke på. Mye av forklaringen ligger i at mange talenter har ønsket å jobbe med meg. Noen av mine mangeårige samarbeidspartnere er Adam McKay, Will Ferrell og Seth Rogen, som alle har vært fantastiske å jobbe med. Jeg må også trekke frem studioene som har våget å satse på originale filmer om kontroversielle temaer. Filmene har funnet et stort publikum. Det viser at publikum ønsker originale filmer.

Anbefaler sør-koreansk film

I likhet med resten av innbyggerne i Los Angeles har han de siste månedene holdt seg mye innendørs.

– I disse dager har jeg mye å gjøre. Men i starten av coronaperioden var stemningen veldig dyster. Det var grusomt. Jeg opplevde et kroppslig forfall, ler han.

– Jeg og kona viste ikke hva vi skulle gjøre. Vi stirret mye ut i lufta. Men etter å ha gjort dette i mange uker, måtte vi endre kurs og få mer struktur i hverdagen. Nå fokuserer vi mye på helse. Jeg går lange turer, opptil tre timer, hver dag, mens jeg forsøker å jobbe på ettermiddagen.

Han forsøkte å introdusere sine favorittfilmer til barna, men det gikk ikke helt etter planen.

– De var mest interesserte i så på realityserier. Det går mye 90 Day Fiancé. Jeg skjønner at de ser mye på det da, for det er jo underholdende som bare det. Men én film vi faktisk så sammen, var sør-koreanske The Wailing. For en fantastisk film! Dette er en usedvanlig smart, kløktig og original film som jeg anbefaler på det varmeste. Den dere se.

Laget for det store lerretet

Han er glad for at USA og andre land som er hardt rammet av corona, valgte å lansere The King of Staten Island direkte på strømmetjenester.

– Det viktigste for meg er at folk har det trygt. Helsen kommer alltid først. Jeg synes det er fint at publikum i USA kan se denne filmen trygt hjemme. Filmen har nådd et stort publikum via plattformene, noe jeg som historieforteller er glad for.

Han er likevel svært glad for at filmen får norsk kinopremiere.

– Dette er jo tross alt en komedie laget for det store lerretet. Vi gjorde mange testvisninger, og det er ingen tvil om at dette er en film som funker veldig godt i en kinosal. Jeg er derfor veldig glad for at publikum i Norge kan se filmen på det store lerretet, avslutter Apatow, som etter intervjuet skal legge ut på sin daglige gåtur i Los Angeles’ gater.

 The King of Staten Island har norsk kinopremiere fredag 26. juni.