Klassiske følelser med stadig gjenbruk i spillefilmen

Det ligger noe mer bak enn romantiske frierier i flotte kostymer når filmer som Little Women, Jane Eyre og Stolthet og fordom stadig blir laget på nytt.  

Little Women (2019) fikk seks Oscar-nominasjoner og har blitt en stor internasjonal suksess. Til tross for lukkede kinoer rundt om i verden har den spilt inn nærmere 210 millioner dollar på verdensbasis. Hovedpersonen i den klassiske romanen fra 1868 er Jo March som kan sees på som et alias for forfatteren Louisa May Alcotts og er hennes oppvekstskildring med fire søsken i Massachusetts, USA.

Jo March, spilt av Saoirse Ronan, er den kreative historiefortelleren og aspirerende forfatteren som har en drøm om å skrive en roman. Hun skriver for å bidra til familiens økonomi og til sin store forundring får hun publisert en novelle og attpåtil honoreres med 20 dollar. Little Women er fortellingen om Jo og hennes søstre Meg, spilt av Emma Watson, Amy, spilt av Florence Pugh, og Beth, spilt av Eliza Scanlen.

Fire unge kvinner

Vi følger disse fire unge kvinnene gjennom deres ungdomsår og ved hjelp av elegant hopping frem og tilbake i tid møter vi dem syv år senere som mer voksne kvinner. Som ung vokser de opp under trange kår og lever et hardt liv mens deres far verver seg til unionshæren og kjemper i den amerikanske borgerkrigen. Som voksne må de ta stilling til det vanskelige valget om hvem de skal gifte seg med.

Historien handler på den ene siden om den ambisiøse Jo og hennes utvikling som kvinne og forfatter. Fra å skrive kommersielle historier som redaktøren og leserens ønsker til hennes store drøm om å skrive den personlige romanen og hvordan ærlige tilbakemeldinger skal føre henne i riktig retning. På den andre siden gjenspeiler filmen en tidsperiode hvor det er svært få muligheter for kvinner.

Få muligheter

Kvinner har få muligheter for å kunne forsørge sin familie. Jos tante, spilt av Meryl Streep, gjentar til det kjedsommelige at det eneste valget en kvinne har enten er å jobbe på lysthus eller å gifte seg med en rik mann slik at hun kan forsørge resten av familien sin. Å skaffe seg en jobb er uansett meningsløst da det en kvinne tjener uansett vil tilfalle mannen hun er gift med.

Little Women gjør det svært få filmer klarer og lar historien fortelles gjennom følelser.

Og det er her filmens utløsende katalysator kommer inn i bildet. I nabohuset til søstrene bor den velstående Laurie som blir deres beste venn samtidig som han blir en kilde for følelsesmessig konflikt og påfølgende drama. Little Women gjør det svært få filmer klarer og lar historien fortelles gjennom følelser. Historien er skildret med sjarm og finesse, og det er en svært munter og hjertevarm film regissert på svært dyktig vis.

Hvorfor er den fortsatt aktuell?

Romanen ble utgitt som Småfrøkner på norsk i 1908 så hva er det som gjør at historien over 100 år senere til stadighet gjør nyinnspillinger interessant for nye generasjoner, både i Norge og i hjemlandet? Den første filmatiseringen kom i 1917 og siden har den blitt laget seks ytterligere ganger, senest med den tre ganger Oscar-nominerte versjonen fra 1994 med Winona Ryder som Jo, Kirsten Dunst som Amy, Claire Danes som Beth og Christian Bale som naboen Laurie.

Det handler om historiens fokus på følelser. Ikke ulikt andre populære klassikere fra 1800-tallets litteratur som stadig blir gjenstand for nye filmatiseringer. Emily Brontës Wuthering Heights publisert i 1847, utgitt som Stormfulle høyder på norsk, har siden første filmatisering på 1920-tallet stadig kommet tilbake og hvor versjonen fra 1992 med Juliette Binoche og Ralph Fiennes oftest trekkes frem som den beste. Det samme gjelder også romanen Jane Eyre utgitt samme år av søsteren Charlotte Brontë. Også denne har vært gjenstand for stadig nye filmatiseringer, senest i 2011 med Mia Wasikowska av James Bond-regissøren Cary Joji Fukunaga.

Wuthering Heights fra 1992 med Juliette Binoche og Ralph Fiennes regnes av mange som den beste filmatiseringen av romanen.

Fortsetter å fascinere oss

En fjerde forfatter som også skriver følelsesmessig om hvordan unge kvinner prøver å gjøre det riktige valget vedrørende en partner i livet er Jane Austen. Stolthet og fordom utgitt i 1813 blir stadig filmatisert på nytt med stor anerkjennelse av Oscar-akademiet. Den siste versjonen med Keira Knightley kom i 2005 og handler om hvordan en mor med fem døtre gjør det til sin oppgave å gifte bort en av dem til en rik ung mann som har flyttet til et gods i nærheten.

Keira Knightley har fått mye ros for sin rolle i Stolthet og fordom.

Over 150 år etter at historiene til Louisa May Alcott, Jane Austen og Brontë-søstrene ble publisert fortsetter de å fascinere oss. De har skrevet oppvekstskildringer om dramatiske vendinger i unge kvinners liv. Hvordan de finner sin plass og kjærligheten i et svært kjønnsdelt samfunn. Forfatterne levde under trange kår, men skrev litteratur som fortsatt er like aktuell i dag. Flere kritikere trekker frem at utfordringer med familie og kvinner som skal gifte seg fortsatt er relevante problemstillinger i dag. Og ikke minst er de skrevne følelsene like gjeldende i dag.

Gjennombruddet

Regissøren av Little Women, Greta Gerwig, fikk sitt gjennombrudd som regissør med Lady Bird (2017) basert på et manus hun skrev selv. På lik linje med Alcotts historie kan man tenke seg at Lady Bird er en slags autobiografisk oppvekstskildring om Gerwigs liv. Slik vi følger Jo som forsøker å navigere seg på 1860-tallet i Little Women er Lady Birds situasjon på slutten av 2010-tallet en moderne variant av en ung jente som ikke helt finner sin plass og som drømmer om å komme seg vekk fra det stillestående livet. Little Women en skikkelig tåreperse som vil stå solid frem til neste versjon lages for en ny generasjon om 20 år. Og kanskje blir det samme gjort med Lady Bird.