Politikere krever western-legenden John Waynes navn fjernet

Rasistiske uttalelser i et intervju fra 1971 skaper igjen røre. Nå krever politikere at navnet hans fjernes som navn på flyplassen i Orange County.

– Jeg tror på hvit overherredømme til de svarte er opplært til å være ansvarlige. Jeg tar ikke til orde for å gi autoritet og ansvarsposisjoner og ledelse til uansvarlige mennesker. Dette sa westernlegenden John Wayne i et intervju med Playboy i 1971. Det er grunnen til at navnet hans må fjernes fra John Wayne flyplassen i Orange County, California. Dette mener lokale demokrater, ifølge Variety.

Flyplassens navn har vært gjenstand for kritikk i det siste, men det nylige fokuset på diskriminering av svarte i USA har ført debatten har blitt tatt opp igjen.

Vil ta tilbake det gamle navnet

Opprinnelig ble flyplassen kalt Orange County Airport, men ble oppkalt etter John Wayne da han døde i 1979, 72 år gammel. Demokratene i Orange County ønsker nå at flyplassen skal få sitt gamle navn tilbake.

– Det er velkjent at rasistiske symboler skaper varig fysisk og psykologisk stress og traumer spesielt blant svarte, fargede individer og andre undertrykte grupper, heter det i en uttalelse.

Erkekonservativ

Wayne var kjent som en erkekonservativ og dedikert antikommunist som støttet Vietnamkrigen og generelt var mot tidenes motkultur. Han kalte Easy Rider og Midnight Cowboy «perverse filmer.»

John Wayne var en dedikert anti-kommunist og støttet Vietnam-krigen.

Han angrep også datidens afroamerikanske politiske ledere. «Med mange svarte er det ganske mye harme sammen med protestene deres, og muligens med rette,» sa Wayne. ”Men vi kan ikke plutselig komme ned på knærne og vende alt over til svart lederskap.

Videre sa Wayne – hvis karriere inkluderer mange western, inkludert noen ansett som tidenes største filmer – også at han ikke «følte at vi gjorde feil når vi tok dette fantastiske landet bort fra [indianere], hvis det er det du spør om. Vår såkalte stjeling av dette landet fra dem var bare et spørsmål om å overleve. Det var et stort antall mennesker som trengte nytt land, og indianerne prøvde egoistisk å holde på det for eg selv.»

Sønnen forsvarer faren

Det er ikke bare skuespillerens syn på svarte som faller tungt til brystet. Han brukte også det nedsettende ordet «fag» om homofile, og han var heller ikke mye for urbefolkningen i USA.

– Jeg føler ikke at vi gjorde noe galt med å ta dette fantastiske landet fra dem. Det såkalte tyveriet av dette landet handlet om overlevelse. Det var mange mennesker som trengte et nytt land, og indianerne prøvde egoistisk å holde det for seg selv, sa han i det samme Playboy-intervjuet.

John Waynes rasisme ble også diskutert i fjor. Her forsvarte sønnen ham.

– Det ville være urettferdig å dømme noen basert på et intervju tatt ut av sammenheng, sa Ethan Wayne til CNN: – Min far jobbet i Hollywood i 50 år, og Hollywood er sannsynligvis et av de mest progressive og allsidige samfunnene på jorden. Han brydde seg ikke om hvilken rase, kjønn eller seksuell legning du hadde. Det som betydde noe ham var hvor godt du utførte jobben din. Han tok folk som de var.