Contagion
Contagion

Skrekkfilmfansen takler pandemier bedre enn andre viser ny forskning

Fiktive marerittscenarioer forbereder oss på det verste. Ny forskning viser at skrekkfilmfansen har vært bedre forberedt enn andre.

En ny studie publisert i Evolutionary Studies in Imaginative Culture har funnet ut at fans av skrekkfilmer – spesielt de som dreier seg om enorme katastrofer – i stor grad har håndtert coronavirus-pandemien bedre enn andre. Studien, utført av psykolog Coltan Scrivner ved University of Chicago, fant at de som tiltrekkes  undergangsfilmer kan ha «en tilpasningsdyktig disposisjon» til å lære om de farlige og motbydelige aspektene ved en ny trussel.»

«En god film trekker deg inn i karakterenes perspektiver, og slik gjentar de dermed utilsiktet disse scenariene,» sier Scrivner i et intervju med The Guardian. «Hvis du har sett det skje hundrevis av ganger på film, møter du ikke en pandemi med garden nede.»

Forskeren påpeker også at skrekkfans hadde god kunnskap om hva som måtte gjøres da katastrofen kom.

Studien analyserte folks seerhistorie og preferanser angående filmsjangre og sammenlignet dette med hvor godt forberedt disse individene følte seg under den pågående pandemien. Forskningsprosjektet fant at individer med en personlig tiltrekning til skrekkrelaterte medier, spesielt de som involverte en slags samfunnskollaps, følte at de hadde opplevd denne typen situasjoner før, men gjennom andre.