Serie: «Brave New World» – Sex, vold og lykkepiller

3

Brave New World er en ny serie basert på den snart 90 år gamle litteraturklassikeren av Aldous Huxley. Romanen kom først ut i 1932 og forteller om en verden flere århundrer inn i fremtiden. Her, i det tilsynelatende perfekte samfunn, er all sorg og nød utradert. Vel, så lenge man er lojal, innfinner seg i den sosiale rangordningen og tar medisinen sin.

I dette samfunnet, der dystopien ligger skjult under et syltynt lag med utopia, er det tre regler som gjelder: Privatliv er ulovlig. Familie er ulovlig. Monogami er ulovlig. Resultatet er et samfunn drevet av rangordning, lykkepiller og sex. Og jeg kan se det for meg nå: tidlige produksjonsmøter før serien ble laget, der produsenter gnir seg i hendene mens de diskuterer i det vide og det brede hvor mange sex-scener de kan klare å få inn i hver episode. For sex selger, og her er nok sex og nakne kropper til å få selv folka bak Game of Thrones til å rødme. Skulle bare ønske de hadde brukt like mye tid på å utvikle hovedrollene.

Et dystopisk lykkeland

Dette er ikke første forsøk på å filmatisere Brave New World. TV-filmer basert på Huxleys klassiker kom i både 1980 og 1998. Men det er kanskje George Orwells 1984 vi først tenker på når vi snakker om dystopier i bok eller film, og selv om Brave New World ikke har hatt helt det samme grepet om samfunnets bevissthet som Orwells roman, har den absolutt sin plass blant klassikerne.

I Brave New World følger vi Lenina (Jessica Brown Findlay) og Bernard (Harry Lloyd), to mennesker fra det perfekte samfunnet. Ingen av dem er helt tilfreds med hverdagen i futuristiske New London, og dette blir lagt merke til. For det er jo ikke lov til å være misfornøyd, stresset eller lei seg når man lever i et utopia. Sammen blir de sendt på ferie til fornøyelsesparken Savage Lands for å slappe av og se på de primitive menneskene som bor der (en «turist-attraksjon»). For her bor de fattige, de skitne, de elendige og de som ikke vil eller ikke kan innfinne seg i det nye samfunnet. Her møter vi også John the Savage (spilt av Alden Ehrenreich) som blir involvert i deres fremtid.

Selvfølgelig går ikke Lenina og Bernards ferie som planlagt. Et opprør mot det nye samfunnet er i gang, og situasjonen blir rask livsfarlig for de som aldri tidligere har opplevd trusler, vold eller smerte. De tre ender opp på en desperat flukt tilbake til sivilisasjonen der John the Savage kan starte sitt nye liv som en kuriositet for eliten.

Roter med tematikken

Det er dessverre ikke så mye personlighet å se i noen av de tre hovedrollene, og hver av dem kan lett beskrives med få ord. Dette er uten tvil dyktige skuespillere som gjør det de kan med det de har å jobbe med. Men resultatet er at jeg som seer ikke helt klarer å tro på rolleskildringene.

Huxleys Brave New World byr på en sterk sosial kommentar til et klassedelt samfunn, der individualitet blir satt til side for teknologi og konsumerisme. Alle i dette «perfekte samfunnet», der barn er masseprodusert og «programmert» til sine roller, har sin plass og sin funksjon. Og er man ikke fornøyd, er det bare å ta en lykkepille. Karl Marx sa kanskje at religion var folkets opium, men i den «perfekte verden» er dette snudd på hodet: her er opium (lykkepillene) folkets religion.

Dessverre famler denne nyeste filmatiseringen med temaene fra Aldous Huxleys bok. Sant nok, en serie basert på denne snart 90 år gamle romanen trenger en oppdatering eller to. De viktigste temaene er med, men bildet som dannes blir malt med litt for brede strøk, og i stedet for en smart kommentar til samfunnet vi lever i nå, spesielt med sosiale omveltninger, rasisme, pandemi, politisk galskap og … Trump, så får vi en glorete karikatur som ikke makter å vise oss mer enn sex, vold og svake rolleskildringer. Kanskje det er vi som trenger lykkepiller?

Det verste med Brave New World er ikke at det er en passe forglemmelig science fiction-serie. Slike har vi allerede nok av. Nei, det verste er hvordan noen kan ha laget noe så middelmådig og platt ut av Huxleys berømte litteraturklassiker. Det verste med denne serien er at den burde ha vært så mye mer.

Denne anmeldelsen er basert på de tre første episodene av serien. Brave New World kommer på HBO Nordic 15. juli.