Netflix: «The Old Guard» – Gi meg mer!

5

Hvordan lager man en god og spennende action-thriller om en gruppe udødelige leiesoldater som løser oppdrag og bekjemper helt dødelige skurker rundt om i verden? Blir det virkelig spennende når historiens protagonister ikke kan dø, samme hvor mange kuler, kniver eller bomber man sender i deres retning?

Med The Old Guard viser den amerikanske regissøren Gina Prince-Bythewood at det er fullt mulig. Dette er filmen om de udødelige leiesoldatene og deres kamp for å overleve i en moderne verden. Filmen er basert på Greg Ruckas og Leandro Fernandez’ 2017-tegneserie med samme navn, og det er tydeligvis lagt mye arbeid i å være så tro mot kildematerialet som mulig.

Uovervinnelige Charlize Theron

The Old Guard (2020) 125min | Action, Fantasy | 10 July 2020 (Norway) Summary: A covert team of immortal mercenaries are suddenly exposed and must now fight to keep their identity a secret just as an unexpected new member is discovered.
Countries: USALanguages: English

Den livstrette og kyniske Andromanche av Scythia (spilt av Charlize Theron) leder denne gruppen. Ingen vet helt hvor gammel den Andy (som de andre kaller henne) er, men de med litt historisk innsikt (eller tilgang til Wikipedia) vet at det Skytianske folket levde øst for Europa for omkring 3000 år siden. Med på laget er også de evig forelskede Joe og Nicky, som møtte hverandre på motsatte sider i korstogene, og Booker, som ble med i gruppen på 1700-tallet.

I tillegg møter vi den amerikanske soldaten Nile (spilt av KiKi Layne), som blir rekruttert etter at en kniv i strupen overbeviser henne om at hun også er udødelig. Og jeg må ikke glemme den fantastiske Chiwetel Ejiofor, som spiller den tidligere CIA-agenten Copley. Jeg har generelt sett lite å utsette på skuespillet fra denne gjengen, og Charlize Theron dominerer som vanlig hver scene hun er med i.

Friskt pust i sliten sjanger

The Old Guard byr ikke på et banebrytende eller spesielt originalt plott. Filmens sterke side ligger i samspillet mellom de udødelige og deres historier. De må selvfølgelig leve i det skjulte, og være i konstant bevegelse. I en stadig mindre verden, der sosiale medier og overvåking er det normale, blir det vanskeligere og vanskeligere å kunne gå usynlig gjennom samfunnet. I The Old Guard blir de udødelige stilt overfor en motstander i legeindustrien, som vil tvinge fra dem deres hemmeligheter og patentere deres udødelighet. Jeg mistenker at Harry Melling (ugjenkjennelig fra hans rolle som Dudley Dursley i Harry Potter-filmene) har hentet rikelig med inspirasjon fra den tidligere legemiddelgiganten Martin Shkreli i sin rolleskildring av skurken Merrick.

Hvis du leser dette og synes det høres ut som atter en superhelt-film, så tar du ikke helt feil. The Old Guard faller riktignok inn under superhelt-sjangeren, men bare så vidt. Dette er mer som Jason Bourne eller Mission Impossible enn Spider-Man og Thor. Og godt er det, for selv om jeg er ofte storkoser meg med filmer fra Marvel og DC, har jeg begynt å føle på en slags «superhelt-utmattelse». The Old Guard er et etterlengtet friskt pust i denne sjangeren.

Venter på en oppfølger

Dette er en verden jeg vil se mer av. Jeg skulle ønske filmen ga oss litt mer bakgrunn og historie, og forklaring på hvorfor hovedrollene er udødelige. Vi får hint her og der, men det er så mye mer å hente, og jeg mistenker at vi kun har sett toppen av isfjellet. Kanskje dette vil bli utforsket mer i en oppfølger? Jeg krysser i alle fall fingrene mine for det.

The Old Guard er å se på Netflix, og jeg anbefaler den på det sterkeste, spesielt om du setter pris på god action og spenning, blandet med litt historie og overnaturlige mysterier.