«The Outpost» – Helvetes forgård

3

The Outpost er en klaustrofobisk filmopplevelse.Vi møter femti soldater som gjennomgår sitt livs mareritt når de blir angrepet av flere hundre Taliban-krigere.

Mennene på denne utposten befinner seg fjernt fra egne styrker. Det er plassert ute i grenseområdet til Pakistan, omgitt av høyefjell og en fiendtlig befokning. En del av oppdraget desres er å skape tillit hos lokalbefolkningen. De håper på et samarbeid samarbeidslik at de blir deres øyne og ører mot Taliban. Det viser seg å være en overoptimistisk strategi.

Utposten ligger i en dal omgitt av høye fjell, og de amerikanske soldatene venter bare på å bli overkjørt av Taliban-krigere. Plasseringen gjør dem nærmeste til «sitting ducks» for fienden som har full oversikt over basen og stadig kommer med nålestikksoperasjoner før det store angrepet.

Virkelig hendelse

The Outpost (2020) 123min | Drama, History, War | 3 July 2020 (USA) Summary: A small team of U.S. soldiers battle against hundreds of Taliban fighters in Afghanistan.
Countries: Bulgaria, USALanguages: English

Regissør Rod Luries film er basert på en bok om hendelsen. Han burde være godt kvalifisert til jobben. Han er utdannet ved militærakdemiet West Point før han la om livsbanen og satset på en karriere som journalist og filmskaper.

Visuelt er den solid. Takket være lette kameraer som holder seg nær soldatene, skaper Lurie og filmfotograf Lorenzo Senatore kraftfulle bilder av slaget og en nådeløs intimitet. Vi blir tatt tett på hendelsene og  dras inn i soldatenes helvete, men i sin beskrivelse av soldatene blir den grunn. Vi kommer aldri skikkelig under huden på dem. Det blir først og fremst et møte med en overfladisk machokultur.

Håpløs situasjon

Situasjonen de amerikanske soldatene i The Outpost befinner seg i er ikke ny for filmskapere. I den russiske filmen 9th Company (2005) befinner sovjetiske soldatene seg i en lignende situasjon på slutten av sovjetisk-afghanske krigen. Filmen følger den tragiske historien til 9. kompani kjempet en håpløs kamp med Mujahedin på Høyde 3234 de siste dagene av krigen. Fyodor Bondarchuk evner her langt bedre enn Rod Luries i The Outpost å formidle håpløsheten, dødsangsten og det fandenivoldske.

De siste par årene har vi opplevd strålende krigsfilmer som Dunkirk og 1917 og det er naturlig å måle The Outpost opp mot dem. I en slik sammenligning faller The Outpost gjennom både når det gjelder regi, manus og skuespillere.

Kjendistung

Filmen har fått mye omtale på forhånd fordi rollebesetningen inkluderer en rekke kjendisavkom – Scott Eastwood, Milo Gibson, Scott Alda Coffey, Will Attenborough og James Jagger – som alle gjør en grei innsats uten å imponere. Orlando Bloom derimot er solid i rollen som offiseren som prøver å holde moralen oppe.

The Outpost er ment som en hyllest til ofrene og de som overlevde slaget -og den blir lite mer enn det.