Amazon: «The Vast of Night» - Nifst og minimalistisk UFO-mysterie
5Total vurdering

Vi befinner oss i en småby i New Mexico på 50-tallet. En ung sentralbordoperatør sitter og tar imot de få innkommende samtalene som kommer så sent på kvelden. Mens hun må sitte her på jobb, er resten av byens innbyggere på den lokale basketballkampen som alle har snakker om i det siste. Hun kjeder seg, men plutselig hører hun et merkelig signal, og et kaldt gufs går nedover ryggen hennes.  

Sjansen er stor for at du aldri har hørt om den minimalistiske og dialogdrevne The Vast of Night. Denne prisbelønnede filmen ble først vist på festivaler i 2019, men har nylig funnet veien til Amazon Prime. Dette var regissør Andrew Pattersons første prosjekt, der han har hentet inspirasjon fra science fiction-serier som Twilight Zone (1959-1964) og X-Files (1993-2018), samt Steven Spielbergs Close Encounters of the Third Kind (1977). Patterson finansierte selv filmen i sin helhet.

Frykten for de fremmede

The Vast of Night (2019) 91min | Drama, Mystery, Sci-Fi | 29 May 2020 (USA) Summary: In the twilight of the 1950s, on one fateful night in New Mexico, young switchboard operator Fay and charismatic radio DJ Everett discover a strange audio frequency that could change their small town and the future forever.
Countries: USALanguages: English

Filmer om UFO’er og møter med skapninger fra andre verdener har vært populært i film og tv siden 50-tallet. USAs kalde krig med Sovjetunionen var en stor pådriver for dette, og rotfestet frykten for det ukjente og «de andre» i den amerikanske tidsånden. Denne interessen falmet noe med årene, men kom tilbake med full kraft sammen med TV-serier som X-Files på 90-tallet.

The Vast of Night er en hyllest til 50- og 60-tallets UFO-mysterier. Filmens handling utspiller seg over én natt, der den unge sentralbordoperatør Fay hører mystiske signal komme inn på telefonnettverket. Sammen med den lokale DJ’en Everett, begynner hun en etterforskning rundt i den lille byen for å finne ut hva som egentlig skjer over dem i nattehimmelen. De to er en slags 50-talls Mulder og Scully. Fay ser etter det fremmede og det fantastiske, mens Everett er den evige skeptikeren.

Lavt budsjett, stor stemning

Filmen er laget på et svært lavt budsjett, men det skulle man ikke tro. Regissør Andrew Patterson har gjort mye ut av lite, og leverer en krypende og nifs stemning jeg sjeldent har sett maken til. Kostymer og omgivelser er troverdige, og skuespillet, spesielt i de lengre dialogscenene er på høyt nivå.

Dette er en visuelt mørk film, der det lille som er av lys blir brukt til maksimal effekt. Handlingen blir fortalt via lange tagninger og enda lengre dialoger. Et eksempel er Billy, som bare er en stemme på telefonen. Men hans fortelling om hans tid i militæret, der han opplevde noe overnaturlig, setter stemningen perfekt og gir frysninger.

The Vast of Night er ikke en film for alle. Her er det hverken action-scener eller store spesialeffekter å finne. Filmens styrke ligger i stemningen den klarer å oppnå via relativt enkle grep. Lyd, lys og skygger gir oss følelsen av at alt ikke er helt som det skal være, og gradvis, gjennom dialoger og fortellinger, blir mysteriet nøstet opp i.

Om forfatter

Eirik Bull er filmjournalist og kritiker. Han har utdanning innen film- og tv-produksjon, markedsføring og merkevareledelse. Eirik er redaktør for den engelskspråklige filmnettsiden FilmLore og er skriver frilans for Cinema. Han har en stor interesse for science fiction, fantasy, mytologi og popkultur.

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen