Tyrkias president griper inn i ny Netflix-produksjon

Erdogan krevde at en homofil karakter ble fjernet fra serien If Only. Det nektet Netflix som nå kutter ut hele serien.

Netflix har valgt å droppe produksjonen av en ny tyrkisk serie, If Only, kort tid før filmingen skulle ha startet. Det kommer etter at landets regjering krevde at en homofil karakter i serien skulle fjernes. Et krav som Netflix nektet å følge.

– På grunn av en homoseksuell karakter har vi ikke fått lov til å filme serien, forteller seriens tyrkiske manusforfatter Ece Yorenc til det tyrkiske filmmediet Altyazi Fasikul i et intervju.

Tidligere i år kom også serien ‘Love 101’, der bildet her er fra, i søkelyset til den tyrkiske regjeringen da et rykte om at serien ville introdusere en homofil karakter spredte seg. Netflix kunngjorde raskt at ryktet ikke var sant.

Netflix har også selv bekreftet at serien er droppet.

Serien skal visstnok ha handlet om en ulykkelig gift tvillingmor som plutselig settes 30 år tilbake i tid til den dagen ektemannen fridde til henne.

Hvilke av karakterene som skal ha vært homofile er ikke oppgitt, men ifølge Ece Yorenc skal serien ikke inneholde hverken homoseksuelle scener eller fysisk kontakt mellom den homofile karakteren og andre i serien.

Dette er ikke første gang den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan og hans konservative regjering lykkes med å påvirke populærkulturen.

I det siste har de fjernet en episode av den amerikanske Netflix-serien Designated Survivor, der en fiktiv tyrkisk president dukker opp, som den tyrkiske regjeringen mente fremstilte Erdogan på en fornærmende måte, noe som er i strid med tyrkisk lov.

Netflix fjernet sesong 2 episode 7 av den politiske thriller-serien fra sin tyrkiske tjeneste etter at regjeringen i Ankara hevdet serien, der Troy Caylak spiller en skurk, fiktiv tyrkisk leder kalt Fatih Turan, brøt sensurlovene.