WARNING: Embargoed for publication until 11:00:01 on 10/09/2019 - Programme Name: Small Axe - TX: n/a - Episode: n/a (No. n/a) - Picture Shows: Steve McQueen - Director - (C) McQueen Limited - Photographer: Des Willie

Steve McQueen kommer med fem filmer i høst

Det ambisiøse prosjektet «Small Ax» handler om rasisme, hat og urettferdighet i London i løpet av 1960-årene og fremover. Regissøren bak 12 Years a Slave er snart tilbake – med ikke mindre enn fem reality-baserte spillefilmer.

Det ambisiøse prosjektet går under samlebetegnelsen «Small Axe» og har vært under utvikling siden 2014. Felles for alle de fem historiene er at de foregår blant Londons svarte befolkning i løpet fra 1960- til 1980-tallet, og berører temaer som rasisme og politivold.

Rett timing

Prosjektet kommer til rett tid, mildt sagt, gitt Black Lives Matter-protester i løpet av sommeren. McQueen ønsker både å hedre den drapssiktede George Floyd, og minne om 50-årsjubileet for protestene i Notting Hill.

Denne uken ble traileren for Mangrove, den første filmen i serien, med Black Panther-stjernen Letitia Wright, sluppet.

– Søndag 9. august er det 50 år siden Mangrove-massakren, som førte til arrestasjonen av ni uskyldige svarte kvinner og menn. Det var en marsj som oppsto som svar på den nådeløse politivolden i Notting Hill, fortalte McQueen til Rolling Stone.

– Til ære for de modige aktivistene og de ni personene som ble frikjent da dommeren innså bevis for rasisme, deler jeg traileren for «Mangrove», en av fem filmer som er inkludert i «Small Axe».

Filmene Mangrove og Lover’s Rock skulle vært vist på Cannes Film Festival denne våren (Lover’s Rock vil i stedet åpne New York Film Festival i høst). De tre neste er Alex Wheatle, Education og Red, White And Blue – sistnevnte med John Boyega i hovedrollen som politimannen som håpet å endre korpset til det bedre.

Antologiserien er produsert av BBC One og Amazon Studios, og vil bli vist på Amazon Prime senere i år.