HBO: «An American Pickle» – satire, sorg og sylteagurk

4

An American Pickle er historien om den fattige grøftegraveren Herschel (spilt av Seth Rogen) fra den lille (og ganske så fiktive) landsbyen Schlupsk i Øst-Europa.

Året er 1919, og etter å ha vunnet hjertet til sin store kjærlighet, drar de to sammen til Amerika for å søke lykken. Her finner Herschel seg jobb som rottedreper på en sylteagurkfabrikk. Men situasjonen tar en ny vending når Herschel blir overmannet av rottene han forsøker å drepe og ender opp med å falle ned i et digert fat med sylteagurk. Dessverre er det ingen som ser hans nød, for fabrikken er i ferd med å legges ned for godt. Herschel blir liggende, syltet sammen med agurkene i 100 år, helt til noen nysgjerrige gutter i finner ham i vår tid.

An American Pickle (2020) 88min | Comedy | 6 August 2020 (USA) Summary: An immigrant worker at a pickle factory is accidentally preserved for 100 years and wakes up in modern day Brooklyn.
Countries: USALanguages: English

An American Pickle er også historien om hipsteren Ben (også spilt av Seth Rogen). Han bor i sin leilighet i New York, og jobber som apputvikler hjemmefra. Han har ingen familie etter at foreldrene hans døde i en bilulykke. Men en dag får han vite at den merkelige mannen han så på tv, som de dro opp fra et 100 år gammelt fat med sylteagurk ikke bare var i live, men også er hans tippoldefar. Herschel, som er like gammel som Ben (bare 100 år eldre!), flytter inn. Men forskjellige syn på familie, religion og moral gjør deres vennskap komplisert.

USA-satire

Ja, dette er en absurd film. Det kan kanskje være vanskelig å komme forbi «mann syltet som en sylteagurk i 100 år»-greia. Jeg kan godt forstå det. Men An American Pickle er også hjertevarm og rørende. Sant nok, vi har sett filmer som dette før: en mann kommer til en tid eller til en kultur han er uvant med, og må prøve å forstå sine omgivelser. Kultursjokk kan være gøy!

Herschels utdaterte syn på verden, som gjerne går over til det provoserende, stilles i sterk kontrast til den moderne New York-kulturen. Men dette er også med på å blottlegge det amerikanske samfunnet gjennom en god dose satire. Man kan tulle med kvinnesyn så lenge man er hipp, kul eller rik nok, men om du snakker dritt om Jesus, så blir du jagd gatelangs med kjepper og stein.

Seth Rogen briljerer!

Seth Rogen briljerer i rollene som både Herschel og Ben. Spesialeffektene som gjør dette mulig sitter som et skudd, og man glemmer fort at det faktisk er samme skuespiller. Og til tross for filmens absurde premiss, føles vennskapet mellom de to ekte. Men en god historie må ha drama, og som vanlig i en buddy-komedie som dette, blir vennskapet satt på prøve. Dette skjer når Herschel kommer i skade for å ødelegge Bens rykte som apputvikler, noe som gjør at Ben tar hevn på Herschel ved å sabotere hans gryende sylteagurkbedrift. Jeg opplevde at dette ble tatt litt langt. Heldigvis mister ikke filmen satiren og humoren av syne, selv i de mørkeste scenene.

Seriøs undertone

Til tross for humoren, satiren og det absolutt absurde premisset, ligger det et mer alvorlig lag i bunnen. Tap av familie, sorg og skyldfølelse styrker vennskapet mellom de to slektningene, og utgjør et sentralt tema i filmen. Regissør Brandon Trost har vevd disse temaene mesterlig inn med selv de mer fjollete delene av handlingen.

Alt i alt er An American Pickle en fornøyelig og hjertevarm film. Om man klarer å godta tanken om at en mann har ligget syltet i 100 år, vil man se en film som åpner for både latter og tårer.

An American Pickle er å se på HBO Nordic fra 14. august.