Berlin innfører kjønnsnøytrale filmpriser

Berlin-festivalen vil signalisere et mer følsomt syn på kjønn i filmbransjen ved å slå sammen priser for menn og kvinner. 

Når verdens filmfestivaler gir priser til  beste skuespillere, er det både en statuett for den beste mannlige og kvinnelige skuespilleren, men nå er de kjønnede kategoriene over – i hvert fall på filmfestivalen i Berlin. Fra neste år deles Sølvbjørnene ut til beste hovedrolle og birolle uten å ta hensyn til kjønn.

Det skriver festivalen i en offisiell uttalelse: «Vi tror at ikke å dele priser mellom kjønn innen skuespill signaliserer en mer kjønnssensitiv oppmerksomhet i filmbransjen,» sier de to lederne, Carlo Chatrian og Mariette Rissenbeek.

Tilhengerne av kjønnsnøytrale priser viser også til at det er kun for skuespillerne man deler opp prisen i kjønn, ikke når det gjelder manus, regi osv.

I år droppet festivalen Alfred Bauer-prisen, oppkalt etter festivalens første leder, som ble avslørt for å ha vært aktiv i nazistbevegelsen. I stedet innfører man ny jurypris i tillegg til den eksisterende.

I Norge har både Amanda og Kosmorama kjønnsdelte priser til skuespillerne, mens Norsk Filmkritikerlag opererer med en kjønnsnøytral pris til beste skuespiller.

Filmfestivalen i Berlin finner sted 11. – 21. februar 2021, hvor planen er å holde en fysisk festival.