Norsk filmkonsulent beskyldes for sensur i Danmark

Zentropa-produsent Peter Aalbæk Jensen og regissør Ole Bornedal har blitt nektet støtte fra Dansk filminstitutt (DFI), blant annet fordi en filmkarakter hadde et negativt syn på kvinner. Filmkonsulent Silje Riise Næss beskyldes nå for sensur.

Et filmmanus fra Ole Bornedal, som er avvist av det danske filminstituttet, har skapt diskusjon den siste uken. Silje Riise Næss, som tidligere har vært filmkonsulent hos NFI, har havnet i mediestorm som filmkonsulent i Danmark. Nå beskylder Aalbæk henne for sensur. DFI avviser kritikken.

Diskusjonen om Ole Bornedals filmmanus startet torsdag i forrige uke. Filmprodusent Peter Aalbæk Jensen deltok i TV-programmet Debatten på DR2.

– Hva kan det være? spurte TV-programleder Clement Kjærsgaard.

– Jeg har nettopp sett en avslag fra Filminstituttet av et prosjekt av en fremtredende filmkunstner, der det er en bemerkning om at det er en karakter i filmen som gjør narr av miljøaktivisten Greta Thunberg. Det er en «no go», svarte Peter Aalbæk.

Selvsensur

I løpet av programmet kom han med en historie som vakte opprør: – I min bransje aksepterer alle at det faktisk er sensur. Så det er ting vi ikke skriver -for ellers går det ikke gjennom systemet, sa Aalbæk Jensen.

I «Debatten» på DR2 sa Peter Aalbæk Jensen at han hadde sett et avslag på filmstøtte, noe som delvis skyldtes at filmen gjorde narr av Greta Thunberg. Bak filmen står han selv og filmregissør Ole Bornedal som har skrevet manuset.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg ble beskrevet nedsettende av en karakter i et filmmanus fra Ole Bornedal: ‘Greta Thunberg ser ut som et forsømt barn med Downs syndrom som har gått seg vill,’ sa hovedpersonen i manuset. I følge Peter Aalbæk var det karakterenes kvinnesyn og ikke dens kunstneriske verdi som var årsaken til avvisningen.

Peter Aalbæk Jensen sier at han hadde sett et avslag på filmstøtte, noe som delvis skyldtes at filmen gjorde narr av Greta Thunberg.

Konsulentavslag

Bornedal hadde skrevet et manus til en film med tittelen Kvinner med støtte fra Det Danske Filminstitut. Filminstituttet fikk da to konsulenter til å lese manuset for å avgjøre om Bornedal også skulle ha produksjonsstøtte. Begge filmkonsulentene avviste manuset uavhengig.

En filmkonsulent understreket blant annet i sitt avslag at ‘det blir gjort en hel del latter av Greta Thunberg’:

‘Noen ganger diskuteres det om man noen gang har ønsket å knulle naboens tolv år gamle datter, hva slags etikette skal være rundt imaginær nekrofili med kvinne, mens det lages mye latter med Greta Thunberg, hennes utseende og hennes psykiske lidelse. Det er omtrent paletten til kvinner i Kvinner, ‘skrev filmkonsulenten Silje Riise Næss ifølge Berlingske og Filmmagasinet Ekko, som har sett avslaget.

I avslaget fra den andre filmkonsulenten ble replikken om Greta Thunberg imidlertid ikke nevnt.

Forsvarer avslaget

Manusforfatteren, Ole Bornedal, sier nå til programmet Detektor i DR at det var en enkelt setning: – Filmens hovedperson, en kynisk amerikansk forretningsmann, sa noe i retning av: ‘Greta Thunberg ser ut som et forsømt barn med Downs syndrom som har kommet på villspor’. Han understreker at det ikke er ham selv som sier det om Greta Thunberg, men en karakter i en film.

Detektor har spurt DFI om de kan bekrefte at dette var setningen ovenfor. Filminstituttet svarer at det har en taushetsplikt angående manus.

Det danske filminstituttet forsvarer avslaget i intervjuer med både Berlingske og Filmmagasinet Ekko.

– Jeg har hverken nå eller tidligere opplevd at avslag av filmer skjer på grunnlag av filmkonsulentens personlige politiske standpunkt, sier Filminstituttets regissør, Claus Ladegaard til Berlingske.

Filmmagasinet Ekko har også vært i kontakt med Silje Riise Næss, som var med på å gi avslaget. Hun avviser at filmen ble avvist på grunn av de frekke ordene om den svenske klimaforskeren Greta Thunberg: – Dette ville imidlertid ikke være en relevant årsak til avslag i tråd med kvalitetskravene som Filminstituttet stiller til seg selv. Vi konsulenter er satt til å prioritere hardt blant mange tilskuddssøkere og dermed avvise de fleste prosjekter. Vi tilstreber en tilstrekkelig vurdering av hvert enkelt prosjekt og gir en grundig redegjørelse for våre beslutninger, skriver Silje Riise Næss i en e-post til Filmmagasinet Ekko.

Setningen om Greta Thunberg er nå fjernet fra manuskriptet, sier Ole Bornedal til DR. Han og filmselskapet Zentropa jobber fremdeles med manus til en film med tittelen Kvinner som de håper å få laget i Tyskland eller Frankrike.