«Breaking Surface» – Klaustrofobisk drama i Lofoten

5

Spektakulære Lofotens ville natur trollbinder ikke bare turister, men også filmskapere. I den svenske thrilleren Breaking Surface er stedet kulisser for et klaustrofobisk drama under vannflaten.

De svenske-norske halvsøstrene Tuva (Madeleine Martin) og Ida (Moa Gammel Ginsburg) treffes årlig for å dykke sammen vinterstid hjemme hos moren i Lofoten. De har drevet med dykking hele sitt liv. Her ligger en underliggene konflikt fra barndommen; lillesøster Tuva holdt på å dø under bading som barn, og Ida følte at det var hennes skyld fordi hun passet godt nok på lillesøsteren. I ettertid har hun båret på en skyldfølelse for den traumatiske opplevelsen.

Breaking Surface (2020) 80min | Action, Drama, Thriller | 4 September 2020 (Norway) Summary: A winter diving trip in Norway turns into a desperate race against time for two sisters when one of them becomes trapped on the bottom of the ocean by falling rocks.
Countries: Sweden, Norway, BelgiumLanguages: Swedish, Norwegian

De to søstrene er veldig forskjellige av natur; Ida er den ansvarlige, mens Tuva er eventyreren som også jobber profesjonelt som dykker.

Den årlige vinterdykketuren er en årlig mulighet til å dyrke vennskapet mellom de to som bor i hvert sitt land og ikke sees så ofte som den ønsker. Det som ser ut til å bli nok en hyggelig dykkertur tar plutselig en ny vending når det skjer et fjellskred. Tuva blir sittende fast under en stor stein tretti meter under vannflatene. Ida står i desperat situasjon – kun hun kan hjelpe søsteren. De befinner seg på et øde sted og raset har også begravet utstyret deres på land -inklusive mobilen.  De er plutselig helt avskåret fra omverdenen. Klokka tikker og oksygenflaskene tømmes.

 Klaustrofobisk

Hemmeligheten med en thriller med handlingen lagt under vann er å få oss alle til å oppleve den klaustrofobiske følelsen av at det hele kan gå galt. Redselen for å drukne sitter i oss alle. Vi er opplært fra barnsben av at vannet kan være farlig.

Få har gjort det bedre enn James Cameron i The Abyss (1989). Den svenske regissøren Joachim Hedén greier å få frem noe av de samme når de to søstrene kjemper mot tiden i Lofoten. Filmskaperen har hele tiden fokus de to og lar ikke sidespor forstyrre dramaet. Han evner å dra deg inn i historien og føle at du er en del av den.

 Visuelt sterk

Hedén får usedvanlig god hjelp av sine to fotografer i filmen. Anna Patarakinas kamera skildrer det svimlende vakre vintersklede Lofoten-landskapet,  mens Eric Börjesons undervannsfoto fanger panikken under overflaten. Vi er overbevist om at vi faktisk er på havbunnen i Lofoten, til tross for at disse scenene er spilt inn i en enorm vanntank i Belgia.

Breaking Surface er en nervepirrende, spennende og underholdende opplevelse.