«David Copperfields personlige historie» – full av varme, sjarm og humor

5

Når du hører navnet Charles Dickens, er sjansen stor for at du ser for deg fattige gategutter i 1800-tallets London. Du ser kanskje for deg historier om klasseskille, kriminalitet og personlige tragedier.

Du har også sikkert hørt om Oliver Twist og A Christmas Carol. Kanskje du til og med har hørt om David Copperfield (nei, ikke tryllekunstneren!)

David Copperfields personlige historie er en moderne gjenfortelling av Charles Dickens’ kjente roman David Copperfield. Historien, som i stor grad er inspirert av hendelser fra forfatterens eget liv, ble utgitt i 1850.

Britiske Dev Patel, som du kanskje har sett i filmer som Slumdog Millionaire og The Best Exotic Marigold Hotel, inntar rollen som David Copperfield. Vi møter den voksne Copperfield på teaterscenen, der han gjør seg klar til å fortelle sin livshistorie til et fortryllet publikum.

Unge David Copperfield (Jairaj Varsani) og Mr. Micawber på flukt fra pengeinnkrevere

En fargerik livshistorie

The Personal History of David Copperfield (2019) 119min | Comedy, Drama | 28 August 2020 (USA) Summary: A modern take on Charles Dickens's classic tale of a young orphan who is able to triumph over many obstacles.
Countries: UK, USALanguages: English

Det hele begynner med Davids fødsel og barndom. David blir sendt på besøk hjem til sin barnepike, som bor i en kantret husbåt på stranden. «It’s a downside, upside, capsized boat!» utbryter en av de mange snodige skikkelsene til henrykte David. Det blir ofte absurd, eventyrlig og går ofte over stokk og stein i denne historien, men man kan ikke gjøre annet enn å sitte der med et digert smil mens handlingen utspiller seg.

Når David kommer hjem, har moren hans giftet seg med den brutale Mr. Murdstone, og det tar ikke lang tid før David blir satt til side til fordel for morens nye familie. David blir sendt av sted til London, der han må bo hos den fattige Mr. Micawber, som alltid er på flukt fra pengeinnkrevere. Her blir han også tvunget til å jobbe i Mr. Murdstones flaskefabrikk. Og når moren dør, blir det starten på en personlig reise fra fattigdom til velstand og forfatterskap.

Mr. Dick (Hugh Laurie), David Copperfield (Dev Patel) og Betsy Trotwood (Tilda Swinton)

Fantastiske skuespillere

David Copperfields personlige historie er en sjarmbombe av en film. Regissør Armando Iannucci, som også ga oss den geniale The Death of Stalin, leder Dev Patel og et herlig knippe britiske skuespillere gjennom en historie full av humor og varme, men også spenning og tragedie. Patel er som skapt for denne rollen. Hans fortellerstemme drar oss med i handlingen på en måte som får oss til å føle at vi sitter der i teatersalen og hører på Davids fortelling. På reisen møter vi noen skikkelig eksentriske mennesker. Forfatteren Mr. Dick (Hugh Laurie) som er besatt av King Charles’ halshogging. Betsy (Tilda Swinton) har sin irrasjonelle frykt for esler. Tonedøve Mr. Micawber (Peter Capaldi), alltid på flukt fra pengeinnkrevere. Og den alkoholiserte Mr. Wickfield (Benedict Wong), bare for å nevne noen.

I motsetning til de tradisjonelt kritthvite kostymedramaer vi er vant til, er David Copperfields personlige historie full av farger. Armando Iannuci gir 1800-tallets London en fargerik ansiktsløfting, og verdenen filmen utspiller seg i er befolket av skuespillere fra alle kulturer og bakgrunner. Her finner vi heller ikke de mørke og skumle gatene vi ofte ser i andre filmatiseringer fra tidsperioden. Iannucci har blåst liv inn i verdenen handlingen utspiller seg i, og det hele får en fargerik og eventyrlig stemning.

David Copperfields Personlige Historie er en skikkelig gladfilm, full av varme, sjarm og humor. Og om du ser den, er sjansen stor for at resten av dagen din blir noen hakk lysere.