Foto: © Jen Steel.
Foto: © Jen Steel

Stående applaus for Mona Fastvold i Venezia

– Jeg ble veldig rørt, forteller regissør Mona Fastvold til Cinema etter verdenspremieren på hennes nye film The World to Come

(Venezia, Foto ©Jen Steel) I går kveld var det duket for verdenspremieren på Mona Fastvolds historiske drama World to Come, som sammen med filmer som Nomadland og Pieces of a Woman konkurrerer om Gulløven, en av filmverdenens gjeveste filmpriser.

World to Come utspiller seg på 1800-tallet i delstaten New York hvor to nabokvinner – spilt av Katherine Waterston og Vanessa Kirby – utvikler sterke følelser for hverandre. Deres ektemenn spilles av Christopher Abbott (Catch-22) og Oscar-vinner Casey Affleck (Manchester by the Sea).

– Sterkt øyeblikk

På grunn av smitteverntiltak var det et begrenset antall publikummere til stede i den ærverdige kinosalen Sala Grande, men det la ingen demper på stemningen og filmen ble møtt med tung applaus etter visningen.

– Det var et veldig sterkt øyeblikk for meg. Vi har jobbet veldig lenge med filmen, og har vært i dialog med festivalen i flere måneder. Men det var så vidt at vi klarte å gjøre filmen ferdig før premieren. Og det at den vises her på filmfestivalen i Venezia, som arrangeres mot alle odds, gjør visningen ekstra spesiell og unik, sier Fastvold, som har deltatt på festivalen tidligere, som manusforfatter på The Childhood of a Leader (2015) og Vox Lux (2018) – begge regissert av mannen Brady Corbet.

Hun forteller at deltakelsen i Venezia betyr mye for henne.

– Vi har jobbet mange år med å realisere The World to Come og det å finansiere uavhengig film i disse tider er ekstra krevende. Deltakelsen gjør at mange blir gjort oppmerksom på filmen og sånn sett hjelper festivalen filmen. Jeg må vedgå det er en stor ære å bli tatt ut til Venezia, særlig i år, sier den 34-år gamle regissøren.

Tilbake i Norge

Sammen med ektemannen og deres datter bor hun vanlig i New York, men har den siste tiden bodd i Norge som har gjort det mulig for dem å delta på filmfestivalen i Venezia.

– Det var veldig spesielt og surrealistisk å være i New York under nedstengingen. Jeg har aldri opplevd noe liknende. Byen var helt tom, og naturen nærmest «tok over» byen. Det var så få folk i gatene. Vi kunne til og med spille fotball på Fifth Avenue, sier hun og fortsetter:

– Det å komme tilbake til Norge var fantastisk. Det er trygt og godt. De norske helsemyndighetene har håndtert situasjonen på en helt annen måte enn det man har gjort i USA hvor Corona dessverre har blitt politikk. Det er helt absurd det som skjer i USA i disse dager, mener hun.

Store navn

Fastvold forteller at de store stjernene falt umiddelbart for The World to Come.

– Casey Affleck er produsent på filmen og var involvert i prosjektet på et veldig tidlig stadium. Jeg kunne ikke bedt om en bedre skuespiller til rollen som Waterstons mann. Casey tilførte rollefiguren en sårbarhet og følsomhet som kanskje ikke var så tydelig i manuset. Både Katherine og Vanessa hadde jeg i tankene da jeg jobbet med manuset, og heldigvis sa begge ja. Vi måtte riktignok vente en god stund på at timeplanen til Vanessa ble ledig. Hun gjør jo så mange roller for tiden. Christopher var med i min forrige spillefilm Søvngjengeren, og jeg elsker å jobbe med ham.

The World to Come avslutter årets utgave av Bergen internasjonale filmfestival. Det er foreløpig ikke bekreftet når filmen får ordinær kinopremiere.